| |
Kunst- en Letternieuws.
Van Flor. van Duyse's standaardwerk is afl. 21 van den tweeden band verschenen (Den Haag, M. Nijhoff; Antwerpen, Nederl. Boekhandel.) Die aflevering bevat allerlei dans-en kinderliedjes.
Te gelijk verschijnt eene andere belangrijke uitgave van denzelfden uitstekenden kenner onzer oude Nederlandsche toonkunst, namelijk Een duytsch (Nederlandsch) musyck-boeck van 1572 in partituur gebracht en opnieuw uitgegeven in de reeks der Vereeniging voor Noord-Nederlands muziekgeschiedenis. (Amsterdam, Muller).
***
Van den heer Pol de Mont verscheen dezer dagen een belangrijk werk met 20 platen, geschreven naar aanleiding van de Brugsche tentoonstelling van Vlaamsche primitieven, onder den titel De paneelschildering in de Nederlanden gedurende de XIVe, XVe en XVIe eeuwen (Haarlem, Kleinmann).
***
| |
| |
Ontvangen: Germaansche Beelden uit de Heldensagen, door Omer Wattez (Leiden, voorheen E.J. Brill; Antwerpen, Nederlandsche boekhandel).
***
De in Vlaamsch België wel bekende Mej. Aleida Nijland, de eerste vrouw die in Holland den doctorstitel in de Nederlandsche letteren heeft verworven, gaf bij den uitgever Veen te Amsterdam eene beknopte Bloemlezing uit Guido Gezelle's gedichten uit (prijs: 90 cent).
***
Zooeven is verschenen: de vierde druk van Vooruitgang, dichterlijke tafereelen, door Karel Bogaerd, gevolgd door het Scheppingslied, bekroonde cantate uit den wedstrijd voor den prijs van Rome, met de Fransche vertaling. Volksuitgave, met het portret van den Schrijver (Prijs: 1,25 frank).
Dat bovengemeld dichtwerk reeds vier uitgaven mocht beleven, moge wel als voldoende aanbeveling strekken van zijne hooge verdienste.
***
Een boekje, dat bij de dames in Holland veel aftrek vindt, verscheen onder den titel: Hoe maak ik mijn eigen tafelmosterd, likeuren, tandpoeder, toiletzeepen, odeurs, inktsoorten en huisgeneesmiddelen? benevens tal van andere practische recepten (Amsterdam, Auf der Heide). Prijs: 30 cent.
***
Verschenen: nr 42 van Flandria's Novellen-Bibliotheek, bevattende twee noveletten van Albijn Van den Abeele: Een getrouwe Liefde en Zieneken.
In nr 43 komen vier schetjes voor van Lode Baekelmans: Ratten, Zachtmoedigen, Hooidag, Avondtocht.
Nr 44 bevat Intieme Schetjes, van Albert Bollansée (Gent, Vennootschap Plantijn; per deeltje, 15 c.).
***
De tooneelafdeeling van het Van Crombrugghe-genootschap, die dezen winter in den prijskamp te Oostende den 1en prijs voor
| |
| |
het drama, den 1en prijs voor den besten speler en den 1en prijs voor de beste speelster wegdroeg, behaalde in den internationalen tooneelprijskamp, te Breda uitgeschreven, den 1en prijs voor het blijspel, den 3en voor het drama, den 1en voor de beste speelster en den 2en voor de beste uitspraak.
Hartelijk proficiat voor de tooneelafdeeling.
***
Ter pers ligt een bundel, inhoudende tien oorspronkelijke liederen met klavierbegeleiding, getoonzet door den nog jeugdigen toondichter H. Georges D'Hoedt.
Deze liederen werden voor het eerst ten gehoore gebracht door de zorgen der letterkundige afdeeling van den Gentschen Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond en genoten veel bijval.
De bundel, op groot formaat gedrukt, beslaat 35 bladzijden en wordt in den handel gebracht aan den prijs van 4 frank.
De inteekenaars echter genieten eene vermindering van 25%.
Men kan inschrijven bij Geirnaert-Vandesteene, Veldstraat, 74, te Gent.
***
Eerlang zal verschijnen: Prinses Zonneschijn, sprookjesspel in 4 bedrijven, gedicht van Pol de Mont, muziek van Paul Gilson.
De inschrijvers zullen het werk (partituur voor zang en klavier, 250 blz. in-4o) ontvangen tegen den prijs van fr. 12.50 het exemplaar.
Eens de inschrijving gesloten (15en Mei) is de partituur niet meer verkrijgbaar dan tegen verhoogden prijs.
Men kan inteekenen bij den componist, 13, Borgvalstraat, te Brussel.
***
Aangekondigd wordt: Van Modernen, Proza en Poëzie, met eene voorrede over de literatuur sedert 1880, eene verzameling dicht- en prozastukken van Hollandsche en Vlaamsche schrijvers.
***
Het huis Ad. Hoste heeft zooeven een nieuw, rijk geïllustreerd prijsboek in 't licht gegeven, in den aard van Aan Zee, In Beemd
| |
| |
en Bosch, Aan de Oevers der Leie, die, vóór een paar jaren, om hun artistiek uitzicht en hun verdienstelijken inhoud, zeer werden opgemerkt. Titel: De Meikevers, uit het leven van onze jongens.
Wij voorspellen het aardige, sierlijke werkje veel succes.
***
Op het gebied der kunstgeschiedenis zijn te vermelden De Hollandsche schilderkunst in de negentiende eeuw, door G.H. Marius (met 137 autotypieën) en Het Hollandsch landschap in ontstaan en wording door Dr. Johanna De Jongh (met 43 autotypieen). Beide werken werden door de firma M. Nijhoff te 's Gravenhage uitgegeven.
***
De jury voor den driejaarlijkschen wedstrijd van Nederlandsche tooneelletterkunde heeft met algemeene stemmen den prijs toegekend aan het drama Jezus de Nazarener, door den heer Rafaël Verhulst.
Dit stuk bekwam in den laatsten stadsprijskamp van Antwerpen een buitengewonen prijs. Toen was de titel nog Mesha.
***
Het bestuur van het Peter Benoit-fonds, te Antwerpen op 17 Oogst 1902 gesticht, heeft een Jaarboek over 1902-1903 laten verschijnen (Antwerpen, Jan Boucherij). Met het jaarverslag en andere ambtelijke stukken bevat dat Jaarboek breedvoerige berichten over het eerste kunstfeest, ingericht door het Peter Benoit-fonds en bestaande uit den Oorlog, Benoit's onsterfelijk oratorio (woorden van Jan van Beers) dat in de Scheldestad tijdens de maand Augustus 1903 viermaal achtereen, met klimmenden bijval, onder de leiding van Edw. Keurvels werd uitgevoerd.
***
Wij vernemen, dat de druk van Julius Vuylsteke's nagelaten inleiding op het eerste deel van het door hem bewerkt Oorkondenboek der stad Gent ter pers ligt en binnen kort zal verschijnen.
***
| |
| |
Sedert April verschijnt bij Cohen Zonen, te Amsterdam (voor Belgie, Ndl. Boekhandel, Antwerpen) een flink nieuw maandschrift, dat de bemiddelaar wil zijn tusschen het beschaafde Nederlandsche publiek en de uitvinders en ontdekkers van de heele wereld. De 1e afl., waarvan de inhoud verder onder de rubriek Inhoud van Tijdschriften komt, beslaat 70 groote 4o blz., prachtig gedrukt en even prachtig geïllustreerd. Het kost slechts 10 fr. per jaar.
***
Bij G. Faes (Beddenstraat, Antwerpen) zijn verschenen:
Valse Impromplu, op. 1 van Jean Kuyck. |
Remembrauce, op. 2 van Jean Kuyck. |
't Winterkoninksken, Kerstlied van E. Schiltz. } muziek van E. Wambach. |
Zeemanslied, Gedicht van Mejuffer M. Belpaire. } muziek van E. Wambach. |
Houdt u fier, woorden van Pol de Mont, muziek van L. Mortelmans. |
Van Victor de Meyere varschijnt bij Van Romburgh, Utrecht, een bundel vertellingen: Uit mijn Land (prijs: 3,50 fr.).
| |
Nederlandsch Congres te Deventer.
- De vorsten van beide landen hebben het beschermheerschap, en de gezanten het eere-voorzitterschap aangenomen. Reeds hebben de Academies en verschillende maatschappijen, als Willems-fonds en David-fonds, hun afgevaardigden aangeduid. Het Congres ontmoet veel bijval en belooft uitstekend te zullen slagen.
De Regelingscommissie van het Congres heeft voor belangstellenden een aantal gidsen van Deventer, door verscheidene afbeeldingen opgeluisterd, beschikbaar gesteld. Deze gidsen zijn op aanvrage verkrijgbaar bij den heer Meert, Spiegelstraat, 20, te Gent, tegen toezending van fr. 0,30 in postzegels.
| |
Vacantie-leergangen te Luik.
Bij ministerieel besluit van 2 April 1904 is in de faculteit der wijsbegeerte en letteren
| |
| |
aan de Hoogeschool te Luik eene commissie aangesteld geworden om gedurende dezen zomer vacantieleergangen in te richten en te leiden.
Tot leden dezer commissie werden benoemd: de heeren prof. G. Kurth, prof. H. Francotte, prof. M. Wilmotte, prof. L. Parmentier, prof. Ch. Depace, prof. O. Orban en Dr P. Scharff, leeraar aan het koninklijk Athenaeum te Luik.
De heer Scharff bekleedt het ambt van secretaris. De commissie heeft twee reeksen leergangen en voorlezingen bepaald; iedere reeks zal drie weken duren. De eerste reeks vangt aan op Maandag 11 Juli en eindigt Zaterdag 30 Juli; de tweede begint op Maandag 8 Augustus en zal duren tot Zaterdag 27 Augustus.
Iedere reeks bevat een zeker aantal leergangen en voorlezingen die betrekking hebben op de Fransche letterkunde, kunst, Belgische geschiedenis, taalwetenschap en opvoedingsleer.
Voor de tweede reeks worden insgelijks theoretische en practische lessen over Duitsche taal en letterkunde ingericht.
De commissie besteedt eveneens al hare zorgen om het verblijf dergenen, die zich voor de lessen aanmelden, zoo aangenaam en voordeelig mogelijk te maken door gezellige bijeenkomsten, uitstapjes in de schilderachtige Luikerstreek, bezoeken aan nijverheidsgestichten, en door behoorlijk logies.
Vooral het personeel zoo van lager als van middelbaar onderwijs zal die gelegenheid willen te baat nemen om gedurende een drietal weken de verlofdagen nuttig en genotrijk te Luik door te brengen.
In vele landen van Europa en in Amerika genieten de vacantie-leergangen den ruimsten bijval, daar men ten volle het nut waardeert, dat dergelijke instelling oplevert.
Voor het omstandig programma en de bepaalde voorwaarden gelieve men zich te wenden tot den heer Dr Scharff, Mambourstraat, 9, Luik.
| |
Inhoud van Tijdschriften.
(W., M., 2M., ½M. = wekelijks, maandelijks, tweem., halfm.)
Vlaanderen (Bussum, C.A.J.v. Dishoeck, Antwerpen-Gent, Nederlandsche Boekhandel, M., 10 fr.):
Mei: Stijn Streuvels: Bertken en de moordenaars alle twaalf. -
| |
| |
K.v. de Woestyne: Aan de Vertroosting. - F. Verschoren: De Meulderkes. - Aug. Vermeylen: Stijn Streuvels' Minnehandel. Juni: Prof. Dr. G. Verriest: Over de grondslagen van het rhythmisch woord. - Leonce du Catillon: Boerenkermis. - C. Eeckels: Verzen. - J. van Overloop: Wintervoorraad. - A. Vermeylen: Het stille Gesternte van H. Teirlinck.
Groot - Nederland (Amsterdam, Van Holkema en Warendorf, M., f. 12.50), Mei: K.v. de Woestyne: De vrouw van Kandaules. - P. Bastiaanse: Verzen. - I.N.A.: Zijn evenbeeld. - Ans Salomons: Liefdeliederen. - P. Coenen Jr.: Symboliek en Realisme. - Walch: Gedichten. - Rene De Clercq: Gedichten. - v. Nouhuys: Drama en Tooneel in Nederland. Bibliographie.
Juni: L. Couperus: Imperia. - Stijn Streuvels: De roode haan. Gouwe: Zes zomersche landliedjes. - C. Buysse: 'n Dorpje. - Marie Marx-Koning: Kerkhofballade. - G. Simons: Aan boord en aan wal. - Pr. van Hove: Vlaamsche kroniek. - Van Nouhuys: Drama en Tooneel in Nederland. Bibliografie.
De XXe Eeuw (Amsterdam, Scheltema en Holkema, M., f. 12.50) Mei: Jac. van Looy: Feesten. - A. Verwey: Eenzame volzinnen. - Bolland: Hegels overgang van de idee tot de natuur. - L.v. Deyssel: Frans Erens. - Jan Prins: De ruime wind. - Mr. Brooshooft: Van Kol's plan tot inkrimping van koloniaal bezit. - L.v. Deyssel: Jan Toorop.
Juni: L. Van Deyssel: Amsterdam. - Jac. van Looy: Feesten. - A. Verwey: Taos. - H. Hartog: Buurtleven. - A. Verwey: De man en de vrouw. - Fr. v. Eeden: Dante en Beatrice. - J. Loopuit: De heilige kruistocht. - L.v. Deyssel: Frans Erens. - Molenmaker: De Nederlandsche Arbeidswetgeving. - L. van Deyssel: Lohengrin-uitvoering - H. Heyermans: Aanteekeningen over tooneel. - L.v. Deyssel: Over Quérido.
De nieuwe Gids (Haarlem, A.E.v. der Heide, M., f. 7.50). Mei: G.v. Hulzen: Almachtschemering. - A. van Schendel: Een zwerver verliefd. - W. Kloos: Verzen. - H.v. de Vaate: Van twee jongens. - J. Schürmann: Verzen. - J.B. Schepers: Verzen. - J. de Meester: Geertje. - Dr Boeken: Is Pindarus een verheven, diepzinnig en duister dichter? - W. Kloos: Literaire kroniek over Van Hulzen.
Juni: L. Van Deyssel: Buiten de stad. - W. Kloos: Verzen. - Joh. W. Broedelet: De dichter en het meisje. - Dr Boeken:
| |
| |
Verzen. - J. de Meester: Geertje. - Jules Schürmann: Verzen. - W. Kloos bespreekt Minnehandel van Stijn Streuvels.
Hollandsche Revue (Haarlem, Loosjes, M., geïll., 16,25 fr.), April-Mei 04: Jhr. de Savornin Lohman en Zitting van de vierde conferentie voor Internationaal Privaatrecht; - Wereldgeschiedenis; - Belangrijke onderwerpen (Over het dragen van kousebanden; - Over kranten; - Het nieuwe Leesmuseum te Amsterdam; - De Kunst, een kinderspel?); - Karakterschets (G. Velthuysen en de heer en Mevr. Kleijkamp); - Revue van 38 Ndl. en 15 vreemde tijdschriften; - Het boek van de maand (Frans Pahl: Thomas Alva Edison, en de Fremery: Handleiding tot de kennis van het Spiritisme); - Boekentafel.
De Natuur (Utrecht, Broese, M., geïll., 8 fr.), April-Mei 04: Lilliputters (J. vander Breggen); - Iets over torpedo's (A.t.B.H.); - Het radium (Dr. Bouman); - invloed van alcohol op het menschelijk lichaam (Dr. van Waasbergen); - De chronophoon (Mej. Graftdijk); - N-stralen (Dr. Bouman); - Hangende spoorwegen (A. Rückert); - Een sinaasappelparasiet (Dr. de Meijere); - De opvoering van ‘Parsifal’ te New-York; - Eenvoudige proeven (Dr. Snijders); - Korte mededeelingen; - Sterrekundige opgaven voor den zomer van 1904; - Boekaankondiging; - Correspondentie.
Dietsche Warande en Belfort (Gent, Siffer, M., 8 fr.), April-Mei 04: De mystieke beteekenis van het Gentsch Altaarstuk (L. en A.); - De gelegenheidsverzen van Guido Gezelle (A. Walgrave); - Modernen (E. Belpaire); - Gezelle als Spoker (L. Scharpé); - Verzen (Jan Van Leenen en J. Muls); - Engeland en Congostaat (Muyldermans); - Boekennieuws; - Tijdschriften; - Omroeper.
La Belgique Coloniale (Brussel, rue du Trône, W., geïll., 7 fr.), April-Mei 04: L'esprit des noirs; - Les moustiques propagateurs de maladies; - Les causes géographiques de l'antagonisme russo-japonais; - L'accord anglo-français; - La mission Lenfant; - L'Eurasie; - La nouvelle drague du bas-Congo; - Le procès Rabinek; - Stanley; - La protection et la moralisation des indigènes au Congo; - L'avenir du Congo africain; - Trois villes; - Autour du monde; - Bibliographie; - Bulletin commercial; - Nouvelles et informations.
Le Mouvement hygiénique (Brussel, Lamertin, M., 8 fr.), Maart-April 04: La lutte contre la diphtérie (Dr. Haibe); -
| |
| |
Alimentation de la ville de Berlin (Putzeys); - Les sanatoriums pour tuberculeux indigents (Dr. Lentz); - Chronique de l'hygiène; - Bibliographie; - Revue belge de la tuberculose; - Variétés: Robert Koch.
Volkskunde (Gent, Hoste, M., 3 fr.), XVI, 1-2-3: Het meisje met het varkenshoofd (Dr. Boekenoogen); - De legende van paus Silvester II (Dr. De Vooys); - Het verhuren van reliquieën in de XVe en XVIe eeuw (A. Van Werveke); - Rechtshandelingen bij de kinderen (A. De Cock); - Boekbeoordeelingen; - Ontvangen; - Vragen en aanteekeningen.
Ons Woord. Tolk der Antw. Onderwijzersvereeniging Diesterweg (Antwerpen, Melsen, M., 2 fr.), Mei-Juni 04: Onderwijzersbelangen voorop; - De Vereenvoudiging van onze Schrijftaal; - De opleiding tot onderwijzer; - Het onderwijs in Diesterweg's schoolvilla te Herde; - Kijkjes links en rechts, in den boekhandel; - Boekbeoordeelingen.
Revue bibliographique belge (Brussel, Schepens, M., 3 fr.), in ieder nr: Chronique; - Bibliogr. belge; - Périodiques belges; - Bibliogr. étrangère; - Périodiques étrangers; - Annonces.
Neerlandia, Orgaan van het Algemeen Nederlandsch Verbond (Den Haag, Uitgeversmaatschappij Nederland, M., 2.75 fr.), in ieder nr: Mededeelingen over de afdeelingen van het Verbond; - Nieuws uit de verschillende streken van Groot-Nederland.
De Turner (Antw., Montignystraat, 44, ½ M., 2 fr.), April-Mei 04: Turnbelangen in de school en in de vereenigingen.
School en Leven (Groningen, Wolters, W., geïll., 8,40 fr.), April-Mei 04: De zorg der gemeenschap voor het zeer jeudige kind (M.J.); - Over volkslieteratuur (P. van Eck); - Rangnummers op de lagere scholen (Zegers de Beijl); - Cadeaux (Jan L.); - Over het kantje (Jan L.); - Ons reisje naar het Gooi (Franx); - Jörn Uhl (R. Casimir); - Dichterlijk kaartwerk; - Een derde uitgave; - Omslag: Uit het leven van Ysbrand Goedluim; - Wetenschappelijk bijblad (Houtbereiding tegen bederf - Het spijkerschrift - Bacteriën); - Citaten; - Advertentiën; - Inhoud van tijdschriften.
Lucifer (Antwerpen, Janssens, W. 3.50 fr.), April-Mei 04: Tooneelnieuws; - Tooneelcritiek; - De vrouw op het tooneel.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde Noordhoff, Groningen, 3 M., 10,50 fr.), XIX, 2: Uit het begin
| |
| |
der Egyptische Geschiedenis (D. Van Hoytema); - De Marokko-quaestie (F. Vander Kop); - Bijdrage tot de geschiedenis der heidens (Dr. Van Veen); - De Transsiberische spoorweg (B. Schroven); - Historische mededeelingen; - Nieuwe Uitgaven; - Bibliographie.
De Vrije Tribune (Lekkerkerk, Gebr. Den Oudsten, M., 2.50 fr.), April-Mei 04: IJle Harten (R. Janssens); - Gedachten over wijsbegeerte (J. Bakker); - De Lach als Uitdrukking en Bekrachtiging der Vrijheid (Niko Gunzburg); - De Torens (Jef Mennekens); - Vegetarische causerieën (J. Hoogewerff); - Verzen (Estor, Van Dalen, Gijssels, Roest); - Aanteekeningen; - Boekbeoordeeling.
De Navorscher (Zaltbommel, H.J. Van de Garde, M., 8.50 fr.), LIII, 3-4-5: Geschiedenis (Spotdicht op de Protestantsche Kerkhervormers - De inventaris van een 18e eeuwsche buitenplaats - Bevolking van Zwartsluis in 1795 - Mr. Johan de Haen en zijne briefwisseling met Hugo de Groot); - Oudheidkunde (Dokkum - Iets over Mr. Kumpel in de gijzeling - Amsterdamsche fortuinen onder het Fransche Keizerrijk); - Taal- en Letterkunde; - Geslacht- en Wapenkunde (Genealogische en heraldische aanteekeningen aangaande Hollandsche familiën).
Kunst en Leven (Gent, Hoste, M., 12 fr.), II, 5-6: Zuid- en Noordnederlandse Kunstenaars: Het Metropolitan-Museum te New-York, met platen (Henriette Hendrix); - Noch iets over prentpostkaarten; - Boekbeoordeelingen; - Tentoonstellingen.
De Revue der Uitvindingen en Ontdekkingen (Antw., Ndl. Boekhandel, M., geïll., 10 fr.), April 04 (I, 1): Prof. Dr. J.H. van 't Hoff; - Radium; - Ontdekkingen over een uitvinding (nl. de drukkunst); - Natuurkunde, scheikunde, werktuigkunde (27 artikels); - Medische wetenschappen (6 artikels); - Plantkunde, dierkunde, landbouw (8 artikels).
|
|