Kunst- en letternieuws;
De heer A. Henot heeft een werk uitgegeven, dat, naar het prospectus, groote diensten zal bewijzen aan al wie belang stelt in onze letteren; De Vlaamsche Taalstrijd gevolgd van Gedichten (Tienen: 's Heeren; 200 blz., fr. 1.75). De Taalstrijd is de vrucht van eene veeljarige studie op letterkundig gebied. De Vlaamsche beweging wordt er bondig, maar volledig geschetst. De oorzaken der verbastering, de Franschen in ons land, het rijk der Nederlanden, België sedert 1830, het ontstaan en de vooruitgang der Vlaamsche zaak... worden er besproken. De schrijver weidt ook uit over het nut door de Koninklijke Vlaamsche Academie, de VI. maatschappijen, de taalcommissies en de congressen gesticht. De VI. feesten (Breidelfeest van 1887, Consciencefeest van 1881, enz.) en de Belgische taalwetten, in de laatste twintig jaren door de Kamers gestemd, nemen er de plaats in, welke hun toekomt.
Meer dan 100 schrijvers en taalstrijders worden er in hunne hoofdtrekken afgebeeld.
Deze verhandeling bevat niet slechts den strijd hier te lande; Fransch-Vlaanderen, Amerika en Insulinde zijn niet vergeten. Aan Transvaal en Oranje-Vrijstaat wijdt de schrijver een hoofdstuk.
In een ander hoofdstuk wordt het doel en het streven der Dietsche beweging uiteengezet.
In het vierde hoofdstuk maakt de heer A. Henot eene grondig bestudeerde vergelijking tusschen de grootste Fransche en de grootste Nederlandsche schrijvers en dichters.
Eindelijk geeft de schrijver ons een twintigtal gedichten ten beste.
De jury ingesteld voor het toekennen van den vijfjaarlijkschen prijs voor geschiedkundige werken, heeft den prijs toegewezen aan Godefroid Kurth, professor bij de hoogeschool