| |
| |
| |
Kunst- en letternieuws.
Van de volledige werken van Justus van Maurik Jn., die door van Holkema en Warendorf, te Amsterdam, aan 1 fr. per deel worden uitgegeven, verscheen thans: Uit éen Pen, bevattende 8 novellen en schetsen; 3e druk.
Te Culemborg, bij Blom en Olivierse, verscheen een belangrijk boekje: De Tabak, dat behalve voor de mannen van het vak, ook voor den gewonen rooker veel leerzaams bevat. Het is uit het Duitsch voor Nederland bewerkt door S.C.J. Bertram, en behelst eene opgave van de belastingen op de tabak in Europa, Amerika, Afrika en Australië.
Bij den uitgever Roelants te Schiedam, is verschenen de vijfde uitgaaf van Sinjeur Semeyns, een van Schimmels allerbeste romans. Het werk is opgeluisterd met 150 illustraties in den tekst, waarvan een derde door Ch. Rochussen, de twee andere gedeelten door J. Hoijnck van Papendrecht en E. Witkamp werden geteekend.
Het geheel vormt 20 afleveringen van drie vel druks. De 5 eerste afleveringen zijn reeds verschenen. Druk en illustraties zijn zeer schoon.
Bij Nijgh en Van Ditmar, te Rotterdam, is van de pers gekomen, met tal van platen en portretten: De Atjehonlusten in 1896, door een officier van het N. 1. leger in actieven dienst.
De bekende schrijfster Jo Yan Sloten, te Amsterdam, heeft met Cesar en zijn Meesters, den eersten prijs behaald in den | |
| |
prijskamp, uitgeschreven door de Nederlandsche Vereenigingtot bescherming van dieren, voor het best geschreven werk betreffende den hond.
De tweede prijs werd behaald door Mejuffer Joh. R. Peaux, te Wijk aan Zee en Duin, met het stuk Van den hond Dodo,
Zetternamkring te Gent. - Eerstdaags zal deze kring, ter herdenking van zijn vijf-en-twintigjarig bestaan, een tweetal prijsvragen uitschrijven. Er zal gevraagd worden eene novelle met vrijzinnige strekking, waarvoor een prijs van 50 en een van 25 fr. zullen worden uitgeloofd. Er zal ook gevraagd worden eene taal- en geschiedkundige studie over de namen der straten van de stad Gent, waarvoor prijzen van 200 en 50 frank zullen toegekend worden.
Onder andere feestelijkheden zal de kring eene vertooning geven in Minardschouwburg.
Verschenen De Kinderen beschikken, geprimeerd tooneelspei in vier tafereelen, door Frans Van Cuyck. (Antwerpen, L. Janssens en zonen, 1896); 41 blz.
Bij den uitgever Jan Boucherij, drukker-uitgever. Hopland, 30, te Antwerpen, kan men inschrijven op de Handelingen van het XXIIIe Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres, gehouden te Antwerpen, van 23n tot 26n Augustus 1896; een boekdeel van 400 blz. Prijs 5,00 fr.
Dit boekdeel zal bevatten: een verslag over de voorloopige werkzaamheden; het Programma van het Congres; de lijst der Congresleden; een breedvoerig verslag over de werkzaam heden der Afdeelingen van het Congres en over de drie algemeene vergaderingen; de Feestelijkheden, enz., enz.
Behalve het portret van Dr Snellaert, zullen de Handelingen eene afbeelding der ledenkaart en van de spijskaart bevatten.
In 1899 zal Antwerpen het 3e eeuwfeest vieren van zijn beroemden kunstschilder Antoon Van Dyck.
Er zullen te dezer gelegenheid groote feestelijkheden plaats hebben, waarvan het academisch korps, met behulp van het staatsbestuur, de regeling zal op zich nemen.
| |
| |
Naar men zegt zou men aan de feesten een zeer grootsch karakter geven.
In zijne laatste zitting heeft het bureel van het academisch korps van Antwerpen besloten zich eene commissie toe te voegen van zes leden, gekozen tusschen de leden van gemeld korps, om een programma van die feesten op te maken.
Aan den gouverneur der provincie en den burgemeester van Antwerpen zal het eerevoorzitterschap dezer feesten aangeboden worden.
Een broeder van Prof. Jan ten Brink, de heer A.J. ten Brink, laat in December a.s. een Hollandsch-Indischen roman verschijnen, getiteld: Eigen Schuld.
Bij L.J. Veen te Amsterdam is verschenen: ‘Edison's leven, werken en uitvindingen’ door W. Brouwer, uit het Engelsch vertaald. Het boekje is net verzorgd en laat zich met genoegen lezen.
De heer G. Wildeman, bij het doorsnuffelen van het huisarchief van Wassenaar, heeft ontdekt dat de geschiedenis van Elisabeth Mvsch (de hoofdpersonnage uit den beroemden roman van Jacob van Lennep), op vele verkeerde voorstellingen berust. Zijn werkje daarover, dat van veel studie getuigt, is uitgegeven bij Van Cleeff te Amersfoort, en verdient eene belangstellende kennismaking.
De heer W.G.C. Byvanck, bestuurder der Kon. Bibliotheek van den Haag en lid der Gids-redactie, had ons reeds vroeger het eerste deel gegeven van zijn boek De jeugd van Isaäc da Costa (1798-1825), dat hij aan het publiek aanbood als het eerste nummer eener reeks, door hem betiteld: Hoofdstukken onzer geschiedenis.
Met nieuwsgierigheid en spanning werd het tweede deel van dit merkwaardig werk verwacht.
Dezer dagen is het eindelijk verschenen en bevat vijf hoofdstukken met de volgende ietwat romantische titels: De vriend (1821), In afwachting (1821-1822), Uit de diepten opwaarts (1822), De strijd (1823) en De scheiding (1823-1825).
| |
| |
Aan den stoet, die Zondag 20 September 11. te 3 uren op de Laurentplaats gevormd werd bij de onthulling van het gedenkteeken op het graf van Dr Snellaert, namen 55 maatschappijen, waaronder 3 muziekkorpsen, deel. In de letterkundige zitting, die in 't Gemeentehuis van St-Amandsberg gehouden werd, voerden de heeren Mr J. Obrie, Edmond Fabri, Mr Max Rooses, Is. Albert, Th. Coopman, Prof. J. Yercoullie en V.-A. Bultynck het woord.
Het Nederlandsch Tooneel van Amsterdam heeft eene prijsvraag van 1000 gulden uitgeschreven voor het beste tooneelspel van een Nederlandschen schrijver, die de stof daarvoor aan de Ned. geschiedenis of van het vorstenhuis van Oranje-Nassau moet ontleenen. Het stuk moet geschikt zijn, om bij de kroningsfeesten van Koningin Wilhelmina in 1898 opgevoerd te worden.
| |
25ste Verjaring der stichting van Zetternamkring.
Ter gelegenheid van zijn jubelfeest schrijft Zetternamkring de volgende prijskampen uit:
1° Een taal- en geschiedkundige studie over de namen van de straten der stad Gent.
2° Een novelle met vrijzinnige strekking.
| |
Voorwaarden:
De leden van Zetternamkring worden van de prijskampen uitgesloten.
| |
Eerste prijskamp.
Voor eiken behandelden naam wordt een belooning toegekend aan het beste antwoord. De gezamenlijke belooningen beloopen tot de som van 250 frank.
De handschriften moeten gezonden worden vóór 1n October 1897 aan den heer J. Vercoullie, Voorzitter van Zetternamkring, Houtbriel, 18.
| |
| |
De studie van den naarn eiker straat moet op één of meer afzonderlijke bladen (34 cm. × 21 cm.) langs één zijde geschreven zijn.
Elk blad raag alleenlijk geteekend worden met een motto, herhaald in een gesloten omslag, bevattende den naara van den schrijver.
De Jury opent alleen de omslagen van de bekroonde werken; hij verbrandt de andere.
| |
Tweede prijskamp.
Er worden twee prijzen uitgeloofd: een eeremetaal en 50 fr. in geld, een eeremetaal en 25 fr. in geld.
De bekroonde handschriften blijven het eigendom van den Kring, die ze zal doen uitgeven in de gunstigste voorwaarden voor den schrijver.
De mededingende stukken moeten vóór 1n April 1897 gezonden worden aan den heer J. Vercoullie, Voorzitter van Zetternamkring, Houtbriel, 18.
Elke novelle mag alleenlijk geteekend zijn met een motto, herhaald in een gesloten omslag, bevattende den naam van den schrijver.
De Jury opent alleen de omslagen van de bekroonde schrijvers; bij verbrandt de andere.
| |
Commissiën van beoordeeling:
Voor de eerste prijsvraag: de heeren Ferdinand Van den Bemden, Victor Van der Haeghen, Alfons Van Werveke, Jozef Vercoullie en Julius Vuylsteke.
Voor de tweede prijsvraag: de heeren Pol Anri, Dr Amand De Vos, Lodewijk De Vriese, Gustaaf D'Hondt en Karei Flachet.
| |
Inhoud van Tijdschriften.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde, onder redactie van M.G. De Boer en R. Schuiling. Elfde jaargang. Derde aflevering: De staathuishoudkunde en de geschiedenis. O.a. naar aanleiding van het artikel van Dr. H. Brugmans over den handel van Nederland in de 17e en 18e eeuw door T. Hettema. - Nogmaals bloei en | |
| |
verval van den Nederlandschen handel, door H. Brugmans. - De oorzaken van den val van Napoleon I in 1814 en 1815, door P.J. de Bruïne. - De ‘Almanak voor de Tourbeurten’, door H.J. Westerling. - Eritrea, door H. Zon der van. - Staatkundig-geographische beschouwingen over West-Indië, voornamelijk ten opzichte van Cuba, door J.D. van Noppen. - Mededeelingen. - Inhoud van Tijdschrifien.
Tijdschrift voor Geschiedenis, Land- en Volkenkunde, onder redactie van M.G. De Boer, en R. Schuiling. Elfde jaargang. Vierde aflevering: Iets uit de geschiedenis van Holland in de jaren 1576 en 1577, door H.J. Westerling. - Het Continentaalstelsel en de Fransche nijverheid, door L.J. Lammerse. - De jongste gebeurtenissen in de Zuidafrikaansche Republiek, door W.F. Andriessen. - Het eiland Cuba, door J.D. Van Noppen. - Brazilië, door H. Zondervan. - Nog eens Noord-China, door R. Schuiling. - Mededeelingen. - Inhoud von Tijdschriften.
Vragen van den dag, XI: G.A. Varech, De doodstraf en het moderne strafrecht. - Prof. Dr. J. te Winkel, Het Nederlandsch in Noord-Amerika en Zuid-Afrika. - J.H.J. Hamelberg, Curacao. Het bestuur van gouverneur Van Raders, in verband beschouwd met de toekomst der kolonie. - E. De Trans-Siberische en de Trans-Saharische spoorwegen. - Bibliographie. - Vraagbus.
Nieuw tijdschift ter bevordering van De Studie der Paedagogiek, onder de redactie van J. Geluk en H. De Raaf. Zevende jaargang. Vierde aflevering: H. de Raaf, Gewogen en... te licht bevonden. - G. Groustra, De behandeling van een gedicht volgens de directe methode. - R. de Raaf, De vraag, I. - E.L. Brouwer, Iets over schoolwandelingen. H. Deelman, De phantasie.
Van Neerlandia, maandschrift van het Algemeen Nederlandsch Verbond (vereeniging tot handhaving en verbreiding van de Nederlandsche taal), is nr 2 (Augustus '96) verschenen. Het bevat o.a. Een Groet uit Amerika, Rel Nederlandsch in de Zuidafrikaansche Republieken, Onze taal in Curacao, Nederlandsch in Amerika.
De Gids (September): Egidius en de vreemdeling, door W.G. van Nouhuys. - Nederland en de Berner Con- | |
| |
ventie I door Mr L.J. Plemp van Duiveland, II door Mr J.D. Veegens. - De Hongitochten, door S. Kalff. - Het geruchtmakend huwelijk, naar E. Mederith. Dramatische dictie, door prof. A.G. van Hamel. - Annunziata, door Marie Boddaert. - Letterkundige kroniek (Charles de Koster's Uilenspiegel). - Muzikaal overzicht, door Mr Henri Yiotta. - Buitenlandsch overzicht.
Land en Volk, nrs 22 en 23, 6e jaargang. Inhoud: Fr. J.L. Van de Kerkhove (F. Blondeel). - Anneken (R. De Cneudt). - Dood van Karei den Stoute (Hobe). - Wiegelied (V. Van de Weghe). - Allerlei.
Negen platen versieren deze afleveringen.
Elsevier's geïllustreerd Maandschrift: Constantin Mounier, door Pol de Mont, met portret en 11 illustration. - Dood en Duivel, door J. Huf van Buren. - Edmond de Goncourt, door Ph. Zilcken, met illustratiën en autografen. Mina, door Vera, met 8 illustratiën. - Van een Koningskind en den Visschersknaap, door Joh. H. Been, met muziek van M.H. van 't Kruijs. - Buitenlandsch Overzicht. - Uit de Studeercel. - Nederlandsche Verzen en Nederlandsch Proza.
In deze twee laatste rubrieken spreekt t(en) B(rink) over het oudheidskundig Congres, onlangs te Gent gehouden, alsook over Schimmels werk Sinjeur Semeyns, dat een vijfden druk mocht beleven, en Virginie Loveling's Land dev Verbeelding.
|
|