Het Oude Testament naar de Leidsche vertaling. Met verkorte aanteekeningen en toelichtingen, bewerkt door J. Hooykaas, predikant te Amersfoort, onder toezicht van Prof. H. Oort. - Boekhandel en Drukkerij voorheen E.J. Brill, Leiden.
De uitgeefster heeft woord gehouden. Binnen twee jaar na 't verschijnen der eerste aflevering is de laatste in 't bezit der inteekenaren gekomen. Dus is de goedkoopere uitgave thans volledig verkrijgbaar. Er is veel moeite gedaan, haar te plaatsen. En waar die moeite gedaan werd - schr. dezes kan bij ervaring spreken - niet zonder goeden uitslag, soms boven verwachting. Wat meer dan een aansporing moge zijn om te trachten in te halen, wat hier werd verzuimd, om welke reden dan ook. Vertalers zoowel als bewerker hebben een zedelijk recht op deze medewerking en men doet er een goed werk mee.
Verder kunnen wij hier volstaan met te verwijzen naar wat door ons in de Februari-aflevering van 1906 bij de aankondiging der eerste aflevering werd gewenscht. En vooral naar het artikel in de December-aflevering van denzelfden jaargang (Een oud boek in een nieuw kleed), waarin de heer E.M. ten Cate de beteekenis en waarde dezer uitgave zoo goed in het licht stelt. Alleen moet ons deze opmerking nogmaals uit de pen, dat de prijs voor algemeene verspreiding nog te hoog is. Misschien is er een weg te vinden, hem aanmerkelijk te verlagen. Als men ziet op de goedkoope uitgaven der Wereldbibliotheek, rekent men dezen wensch niet meer tot de onvervulbare.
Daarnaast nog dit. Het O.T. is natuurlijk van groot belang, maar van nog veel grooter is het Nieuwe. Wij hoorden reeds mompelen van verlangens naar eene soortgelijke bewerking daarvan. Ook reeds 't bezwaar opperen, dat hier 't critisch onderzoek nog niet is afgesloten. Men drale echter niet te lang, want hier is de behoefte aan voorlichting niet minder nijpend. En men kan immers eerlijk erkennen, waar de geleerden 't nog niet eens zijn.
Zoo smaakt deez' perzik naar meer. Een bewijs, dat zijn smaak goed is, in meer dan één opzicht zelfs van uitstekende hoedanigheid. En ‘het O.T. behoort thuis onder de boeken van elkeen, die op den naam van beschaafd aanspraak wil maken.’
P.B.W.