Zijne reisebilder maken op ons den indruk, alsof hij land en volk in hun geheel en iedere door hem bezochte stad en streek in het bijzonder eerst voor zijn geest de revue heeft laten passeeren, ten einde er een poëtisch, met een eigenaardig fantastisch licht bestraald beeld van te ontwerpen, en daarna dit beeld met de meeste nauwgezetheid aan de werkelijkheid heeft getoetst. Door deze eigenaardigheid van zijn talent heeft hij de deugden en verdiensten van de réalistische aan die van de idéalistische school op het gelukkigst weten te paren.
De door hem ontworpene schetsen en tafereelen maken den indruk van fijn geteekende en warm getinte tableaux de genre, die ieder oogenblik door een aardig beeld of een gelukkige uitdrukking geïllustreerd worden.
Als voorbeeld van het geestige en innemende van den stijl des heeren Edmondo de Amicis, waarin bevalligheid, dichterlijke warmte en een zekere humane ironie beurtelings om den voorrang dingen, zouden wij al dadelijk op de breede, met vaste, stoute hand ontworpen schets van de natuurkundige en politieke geschiedenis van Nederland kunnen wijzen, die de inleiding van zijne beschrijving vormt. Of op de van zooveel studie en smaak getuigende waardeering der Hollandsche schilderschool, welker karakter op geestige wijze uit den aard en de geschiedenis van ons volk en uit het klimaat, den bodem en de planten- en dierenwereld van Nederland à priori wordt afgeleid en welker historische samenhang met den grooten Nederlandschen vrijheidsoorlog op de volgende allergelukkigste wijze in beeld gebracht wordt:
‘Nederland, na zooveel opofferingen en zooveel gevaren als overwinnaar uit het strijdperk getreden, hief het hoofd fier omhoog te midden der volkeren en glimlachte, en die glimlach was de kunst.’
Of wel we zouden ons kunnen beroepen op de eenigszins gechargeerde descriptie van Broek in Waterland, welke het Broeksche rococo onder een vergrootglas plaatst en daardoor scherper en duidelijker laat uitkomen. Of op het beeld van Zaandam en de Zaanstreek, dat ook wat sterk gekleurd is, en waarin het anders zoo trouwe geheugen den auteur enkele kleine parten gespeeld heeft. Zoo hoort hij te Zaandam een klokkenspel, dat er zeker nooit gespeeld heeft en ziet hij er nog in 1873 de Zaansche dames met de hoofdtooisels van hare moeders of grootmoeders versierd.
Liever kiezen we uit de verschillende stadsgezichten, door den schrijver gepenseeld, en welke als welgelijkende teekeningen met de pen van Rotterdam, Amsterdam, 's Gravenhage, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden en andere steden kunnen worden beschouwd, enkele trekken van het con amore geschilderd portret van Amsterdam.
‘Wanneer men Halfweg voorbij is, ziet men links, aan de overzijde van het Y, een dwarrelende beweging als van tallooze scheepsmasten, die door den storm op en neer geslingerd worden en beurtelings onderduiken en bovenkomen. Het zijn de armen van honderde windmolens, half achter den dijk verborgen, die zich langs de gansche kust van Noord-Holland, in en rondom Zaandam, verheffen. Weldra ziet men Amsterdam verschijnen.
Bij den eersten aanblik van deze stad kan men, al heeft men alle andere steden van Nederland gezien, een beweging van verbazing niet onderdrukken. Het is een bosch van hooge molens van verschillend fatsoen, die hun enorme gekruiste armen rondslingeren, en boven de daken, huizen en kerken een gewoel en gekrioel maken als een troep monstervogels, die boven de stad staan te klapwieken. Tusschen die molens in verheffen zich tallooze fabriekschoorsteenen, masten van schepen, torens van fantastische bouworde, daken van vreemde gebouwen, tinnen, punten en allerlei onbekende gedaanten. Verder op ziet men weer een andere dichte en verwarde groep molenwieken, die zich als een reusachtig net in de lucht voordoen. De stad in haar geheel ziet er zwart uit, het zwerk is laag en gejaagd;