Het spionnetje.
September-spionnetje.
Tres, bis tres etiam faciunt collegium - vrij vertaald: ‘drie, en tweemaal drie, maken toch eene zitting der tweede en eerste Kamer:’
Vijf leden, commissie, en nog één daarenboven, sluiten de wetgevende Kamers, volgens courantenberigt. - Acht en zestig - en negen en dertig stemhebbenden, gesmaldeeld tot 6 presente leden, benevens den minister met de koninklijke slotperiode - alzoo eindigde de zitting, en de volgende is natuurlijk meer voltallig geopend - waarover later. - Maar de vertegenwoordigers waren ook afge-, uitge-, overge- en ont-stemd. - De kerkwet is er intusschen - op en - door.
Vraag:
Is het waarheid, dat een der Nederlandsche hoofdprelaten, Monsr. Z - en vele andere prelaten met hem, als de wet wettig en werkelijk wet is en de operatie wordt toegepast, - zal bedanken-?
‘J'ai gouverné sans peur, et j'abdique sans crainte?’
| |
In dat geval immers, is er groote promotie te wachten voor de aankomende eerwaarde hoeren seminaristen en kapellanen - quand même?
Vraag:
Waarom heeft collega de Gids juist nu, zie maand September 1.1., een zeer merkwaardig stuk over den Journalist, bij uitnemendheid, geschreven en gedrukt? en waarom is dáár gehandeld en gedelibereerd over - eenen mystericuzen Hofnar? Verzoeke vriendelijk, mits dezen, eenige memoriën van toelichting en interpretatiën - want hier steekt wat in, achter, onder, of voor. - Adres franco aan alle - navorschers.
Noot van eenen reiziger, dezer dagen uit Parijs teruggekomen.
In Parijs is een Pantheon - wel bekend. - Parijs is een stad - la capitale des capitales. - In en buiten Parijs woont een Keizer - wordt genoemd, en teregt, Napoleon III. - Deze keizer heeft het Pantheon - (waar alle menschgoden - behoorlijk geconserveerd, en op sterk water der beeldende kunst gezet, voor de nakomelingen bewaard blijven) - aan de geestelijkheid teruggegeven - want Parijs bezit ook eene geestelijkheid, zoo als 't behoort. - Onder het prachtige schilderwerk, in den koepel - hoog genoeg - ziet u de zinnebeelden van:
La Patrie, no 1.
La Justice, no 2.
La Mort, no 3.
La Gloire, no 4 - en als no 5 (lees no 1, is een druk- of schildersfout) - het beeld van Napoleon I, in keizerskostuum. - Voorts, iets lager, tegen het altaar, - verscheidene schilderstukken - in betrekking - tot den Heer en Meester - J.-C.!! - in de gewelven zijn de graven van Voltaire en Rousseau. -
Dat heeten wij, parbleu! par St. Denis! et tous les saints! dat heeten wij - combineren! - daarvoor moet men eene Fransche geestelijkheid hebben, en eene negentiende eeuw, en eene Napoleontische regering.
Verschijnselen in deze maand:
Een komeet. - Een kamp in Nederland, met regen en wind, en dure cantines, en metalen kruisen, en buksenjagers op schuldeloos, onbloedig wild. - Eene feestvierende akademiestad, met toast-zingende studenten, die (de stad) hoewel afgrijselijk intolerant, gaarne eene universele kunstmatige verlichting duldde, en kinderen liet zingen, en vuurwerk liet vervaardigen. - Opstijging, niet alleen van bloed naar menig kerkelijk hoofd, maar van den luchtballon te Amsterdam, met den ‘onverschrokken Julio’ annex - en kermisvreugde in de hoofdstad. - Voorts nieuw geopende Kamers, en herboren eendragt na de kerkgenootschappelijke botsingen en malaises. - Nieuwe ministerieele krisis in het Luxemburgsche - een brave, getrouwe prins, met hollende paarden. - Cholera, hier en daar. - Paleis van Justitie in de hoofdstad aangewezen, om de parate justitie en executie van Freund Hain, prokureur-generaal, te dwarsboomen - wederom gedwarsboomd door de hooge leden van den raad, die liever over den dood, dan met den dood - van zoo nabij - spreken en onderhandelen. - Eindelijk, de twee ooms in het Oosten, met het kruis en de halve maan, weldra laatste kwartier, nog steeds in eene entente très in-cordiale - en - wat er meer volgt, en volgen moet, naar bepaalde volgorde, in de volgende maand - October.
't Welk alweder doende:
Asmodeus.
Aldus gearresteerd
20 September.
| |