de vraag, aan het hoofd van dit opstel geplaatst, gedurig herhalen. Wat mag de oorzaak hiervan zijn?
Het valt niet moeijelijk haar op te sporen en wij ontdekken haar al aanstonds in de gebrekkige toepassing der menschelijke kennis op het bedrijvig leven, en zijne betrekking tot God, den evenmensch en zichzelven. Werden de verkregene kundigheden op de verschillende toestanden van het huiselijk, maatschappelijk en godsdienstig leven behoorlijk toegepast, dan zouden zij de schoonste vruchten dragen, en zij doen zulks bij hen, die, door den tempel der wijsheid, tot het heiligdom der deugd den toegang hebben gevonden.
Maar het aantal dier gelukkigen is, betrekkelijk, gering te noemen, en de meerderheid is òf van kundigheden ontbloot, òf in zooverre zij die moge bezitten zijn zij voor hen te beschouwen als een dood kapitaal, hetwelk geene, of hoogstens eene niet noemenswaardige rente oplevert.
Kennis en geleerdheid zijn hoogst aanzienlijke kapitalen; maar blijven deze ongebruikt of worden zij op eene verkeerde wijze aangewend, dan zullen zij haren bezitter weinig bate opleveren. Zonder wijsheid, die het regt gebruik dier kapitalen regelt, is haar bezitter, bij al zijne schatten, arm te noemen. En vermits de ondervinding leert dat de minste menschen, in den regel, de wijsheid tot leidsvrouw kiezen, is het natuurlijk, wanneer men zoo vaak hoort vragen: zullen de menschen dan nooit wijzer worden?
Van maand tot maand bewegen zich een aantal van verschillende voor- en onderwerpen van menschelijke kennis en wetenschap voor het glas van den Tijdspiegel. Die allen in oogenschouw te nemen, ter bevestiging van de gegrondheid der opgegeven vraag, zou te veel gevergd zijn, en daarom bepalen wij ons bij eene van die: de geschiedenis.
Gesteld dat iemand de grootste vorderingen in de mnemotechnie gemaakt hebbe en in staat zij alle geschiedkundige vragen uit de oude en nieuwe, algemeene en bijzondere historie, als een andere Prof. Pick, te beantwoorden; wij zullen den geleerden veelweter met bewondering aanstaren; maar hij zal in onze schatting dalen, wanneer wij in hem niet meer dan eene wandelende kronijk beschouwen, die het aan wijsheid ontbreekt, om, in het bijzondere en openbare leven, de lessen, die de geschiedenis in zoo groote mate oplevert, behoorlijk toe te passen.
Anders handelde Alexander van Macedonië, die de merkwaardigste geschiedenis der oude Hellenen, door Homerus bezongen, op zijne verre togten, als een handboek, met zich voerde; - anders handelde Julius Caesar die zich naar den grooten Alexander poogde te vormen; - anders zoo menige held en staatsman uit vroeger en later eeuw. Maar volgden alle helden en staatsmannen, wetgevers en vorsten dit edele voorbeeld?
Een der merkwaardigste verschijnselen, op het einde der achttiende eeuw, was de ontzettende omwenteling in Frankrijk, die de vernietiging van het vorstelijk gezag, den dood des konings, en de oppermagt des volks ten gevolge had en een einde vond in de verheffing van een gelukkig veldheer tot alleenheerscher der Franschen, die, op zijne beurt, verpligt werd den overweldigden troon af te staan aan het verdreven koninklijk geslacht. Maar strekten die gebeurtenissen, die Frankrijk en Europa op zooveel schats, bloed en tranen te staan kwamen, tot