Leven
Boekbespreking André Demedts
Gerard Knuvelder. ‘Vernieuwing van staatsbestel’ - Uitg. Paul Band, Hilversum.
Knuvelder's essay over de revolutie van rechts en de katholieke staatsleer, verschijnt met het Imprimatur.
Naast die waarborg voor zijn rechtgeloovigheid, bezit zijn opstel enkele eigenschappen, die zeer te prijzen vallen in uitgaven van dien aard. Ten eerste is zijn uiteenzetting ook voor den gewonen leek te volgen, omdat ze klaar en ordevol gesteld is. Klaar uitdrukken vóóronderstelt altijd een klaar denken. Men kan slechts voor anderen bevattelijk maken, wat men zelf begrepen heeft.
Ten tweede, blijft zijn schrift gelukkig ver van den opgeschroefden toon en het dwaze geschreeuw der propagandisten, die er nooit naar streven om de waarheid te zoeken en te vinden, doch slechts verlangen hún opvatting als de ware te bewijzen. Het slechte subjectivisme doet meer kwaad dan goed.
Ten derde, verdient Knuvelder's voorzichtigheid allen lof. De voorzichtigheid is een zeer bijzondere deugd, die in dit geval geholpen heeft, om de juiste verhouding te bepalen van den mensch als enkeling en gemeenschapswezen. Een bepaling, die m.i. tot een der beste hoofdstukken is uitgegroeid.
Veel nieuws brengt Knuvelder echter niet. Hij heeft het zich wellicht ook niet tot doel gesteld, veeleer inderdaad geldt zijn schrift als een persoonlijke ontdekkingsreis in een stof, die veel anderen aangebracht hebben. Dat onderzoek gaat meer naar de breedte dan naar de diepte, het is overzichtelijker dan het oorspronkelijk is. De schrijver laat den indruk veel meer een socioloog dan een wijsgeer te wezen. Mij zou het een vreugde geweest zijn, hem te zien vorschen naar den zielskundigen voedingsbodem van de revolutie van rechts.
Knuvelder kan gelijk hebben, maar zoolang ik mij niet van het