Met de toverkracht van niewe inzichten en kleurenvarianten durft men 'n hele wereld aan. In Verschaeren's werk treft men 'n meesterlik allerlei aan van konsepsies en kleuren. Zijn talrijke moeder- en kinderstudies omvatten 'n groot deel van zijn werkkracht, getuigend van levenswarmte en intens gevoel. In 'n weelde van kleuren vertolkt hij in deze schilderijen 'n zichtbare moedertrots en 'n intensiteit van gemoedsrijkdom.
In zijn ‘Lachend meisje’ 'n poëem van kleurige schalksheid, hanteert hij het penseel als 'n toverroede en de vervenspatten als zonneschilvers breken lijn en vlak tot 'n getinte levenslach.
De ‘BLINDE’ en ‘DE LAATSTEN DER PROCESSIE’ e.a. behoren tot 'n Breugeliaanse periode. Hier vinden we de folkloristiese simboliek met het pikturale détail. Werken, die de kleurengochelaar verraden en die 'n verbazende perspektief oproepen, als die in ‘Een man van het land’ 'n Boerfiguur, met 'n stoere rug als de grondgolving diep achter hem van het geploegde land. Bij dit alles zouden we nog moeten wijzen op de vele tekeningen en het fantazierijke etswerk van deze begenadigde kunstenaar. Onder dit laatste treffen we meesterwerkjes aan als: DE DOLK, DE KRITIEK, DE GELAUWERDE DOOD, ELZA, e.a. scherp als hekeldichten. (Voor het geval dat ‘Tijdstroom’ polemiseert, verwijzen we naar deze bron van vlijmscherpe vondsten).
Voegen we hieraan toe, dat Theo Verschaeren ook op toneelgebied z'n man stond en verscheidene werken schreef, w.o. z'n geprimeerde eersteling: ACTA BUREAUCRATIA, zijn: KONING WIL, ZIJN EXCELLENSIE DANSA, en z'n pas verschenen: WIND EN Co.
Deze werkkrachtige en talentvolle kunstenaar, geboren te Mechelen in 1874, die in zijn ‘Losse gedachten over kunst’ getuigt: ‘Kunst is ewig sterven en ewig worden herboren’ heeft veel van het tijdelike, van het wegstervende met begenadigde hand vastgelegd en vele zijner doeken dragen de rijkdom en de waarde ener hergeboorte. In hem groeten we 'n oerkracht van Vlaamse produktiviteit en eerlik talent. We vonden voor zijn werk geen ‘isme’ Goddank.