Kronieken
Nederlandse Poëzie
Reisverhalen Louis De Bourbon
Heel keurig uitgeven door Het Venster Uitgevers Nijmegen.
Als een dichter een bundeltje met een tiental dichtstukjes in het licht geeft, loopt hij bijna altijd gevaar zijn lezers teleur te stellen. Dergelike uitgaven neemt men met hoge verwachtingen ter hand en men eist er van dat zij het bovenste beste uit 's dichters lade aanbieden, des te meer daar deze magere bundeltjes even duur kosten als hun dikkere dito's.
Er is in het boekje van Louis de Bourbon geen enkel gedicht dat zich boven het middelmatige verheft. Sterke invloeden belemmeren in hoge mate de ontwikkeling van zijn eigen persoonlikheid. L.d.B. drukt trouw de voetsporen van Slauerhoff, of juister hier: hij vaart trouw in dezes zog. Motieven, vorm en geesteshouding in deze verzen herinneren ons voortdurend aan de dichter van Eldorado, met wie hij trouwens het lot van de zeevaarder gemeen heeft. De romantiek van het reizen, de evokasie van het lief en leed der zeelui, land en haven, die worden aangedaan, met het onvermijdelik motief van de vrouw, die in iedere haven wacht.
Anti-romanties is zijn houding tegenover de vrouw en de liefde. Telkens maakt hij er zich van af op een wijze die hooghartig en geestig wil zijn, maar soms wat grof uitvalt. Hij laat de kommandant van een duikboot spreken:
........ in mijn stinkende kajuit
ligt een vrouw, die meevoer op een geslipte koopvaardijer;
zooiets is altijd wel een kostelijker buit.