de studies en beoordelingen die aldaar over Vlaams werk verschenen.
3. De volledige bibliographie van het gebundeld werk der Vlaamse schrijvers, gevolgd van de opgave hunner vertaalde werken, hun medewerking aan tijdschriften en de bestaande literatuur over hun werk. Er zal misschien wel niemand in Vlaanderen de moed hebben een briefwisseling te houden, zoals er voor dit derde deel bizonder een nodig was en is.
Ieder deel is dan onderverdeeld in de volgende rubrieken: 1. Poëzie. 2. Proza. 3. Toneel. 4. Kritiese bijdragen - Boekbesprekingen.
We ontvingen totnogtoe de eerste twee afleveringen van het eerste deel. En daarin werden de volgende tijdschriften reeds behandeld: 1. Van nu en straks (1893-1901). 2. Vlaanderen (1903-1907). Onze Vlagge (1897-1898). Alvoorder (1900-1901). Het Weekschrift voor Vlaanderen (1902). Ontwaking (1896). Ontwaking (1902-1909). Nieuw Leven (1907-1910). Ontwaking en Nieuw Leven (1910). Iris (1908). De Boomgaard (1909-1911), De Tijd (1913-1914). Het roode Zeil (1920). 't Fonteintje (1921-1924). Vandaag (1929-1930). Jong Dietschland (1898-1914).
En ziehier dan de werkwijze voor elk tijdschrift in 't bizonder: Beschrijving: tietel, tietelblad, stichters, uitgevers, afmetingen, aantal blz., redaksie, en de lijst der medewerkers met zoveel mogelik de verklaring der pseudoniemen (wat gesloten potjes moesten hier geopend worden! En we geloven dat er weinig heeft weerstaan aan de ‘onbescheidenheid’ van deze bibliograaf!) Dan de tietels van elke bijdrage met bladaanwijzing, en voor poëzie in 't bizonder nog het eerste vers, plus aantal strofen van zoveel regels. De medewerkers zijn alfabeties gerangschikt. De reddende Ariadnedraad in de doolhof van een onmogelike stof, zowel door verspreiding als door uitgebreidheid.
Wij moeten Dr Roemans feliciteren. Want hij heeft een ondankbare taak tot een schitterend einde gebracht. Ondankbaar zeg ik, en vast ook dor en vervelend. Persoonlik werk is dankbaarder en aangenamer. En ook dat kan Dr Roemans ons geven.
Wij, als niewelingen in het Vlaamse literaire leven, kunnen natuurlik niet de juistheid van deze bibliografie onderzoeken. We hebben al aanmerkingen gezien van anderen, b.v. wat een pseudoniem betreft. - Maar zo een enkele kleinigheid zal niets afdoen aan het feit, dat Dr Roemans door deze bibliographie Vlaanderen heeft verrijkt met een standaardwerk, dat het buitenland ons mag benijden.
In verband daarmede, vernamen we van Dr Roemans, dat vanuit Amerika reeds omvangrijke bestellingen toekwamen. Maar ook in zijn eigen land moet Dr Roemans ditmaal profeet zijn. Hij heeft Vlaanderen een heerlike dienst bewezen. Laat Vlaanderen die dan naar waarde schatten. Daarom: wie het nodig heeft, kope het, en wie het niet nodig heeft, kope het ook. Want het mag niet zijn, dat een werk als het onderhavige zou moeten stopgezet worden bij gebrek aan belangstelling. Laat iedereen hier zijn plicht begrijpen.
Trouwens, de tiepografiese verzorging is een lust voor het oog. Steenlandt is een uitgever, die kunst in een kunstige vorm weet aan te bieden. En uitgevers, die tevens kunstenaars zijn, krijgt Vlaanderen nooit genoeg!
JAN VERCAMMEN.