speurt nergens het minste spoor van nagels of schroeven. De fijnste details worden gegraveerd. Dit zet aan sommige vlakken nog meer diepte bij. Soms ook worden in metaal heele stukken kant uitgesneden en boven op lichtere of meer donkere stukken bevestigd.
Het is Stephan Bercs die het eerst met dergelijke paneelen voor den dag kwam. Die man werkt met metalen gelijk een schilder met verf!
Madonna.
Hij teekent ieder voorwerp met vaste en durvende hand uit... Soms tot in de minste détails en met een meesterschap die velen hem niet zullen nadoen. De opvatting van de meeste zijner paneelen is daarbij zeer persoonlijk. Er is een volmaakte kleurenharmonie in, waarvan bij een passende belichting een diepe intensiteit uitstraalt. Vooral ten gevolge van het verschil in relief en van de diversiteit in het edelroest.
Er is ook nog een gelukkige afwisseling tusschen zeer blinkend gepolijste vlakken, en andere nevenstaande gedeelten die doffer ofwel geheel mat er tegenover of er naast staan. De behandelde motieven zijn van zeer uiteenloopenden aard. Evenals de afmetingen dier mozaiek-platen. De meeste zijn bestemd voor de versiering van schoorsteen-mantels, maar sommige werden ook aangewend als dekoratieve paneelen in bibliotheken of in andere meubels. En ook wel in beschotten of in betonmuren.
Stephan Bercs had zich reeds onderscheiden in de Letlandsche afdeeling van de groote tentoonstelling van dekoratieve kunst te Parijs in 1925. Hij kreeg er een gouden eeremetaal voor een reeks gegraveerde juweelen die vooral bestemd waren voor kunstboekbinderij. Daarvan had hij toen zijn speciaal vak gemaakt.
Ik ontmoette hem enkele maanden ge-