onderwerp, als de verscheidenheid van ontroering en uitgedrukt gevoel opvallend is.
Groot is, bijvoorbeeld, de afstand tusschen ‘De Zonderling’, waar een heele persoonlijkheid van bittere ervaring uitgedrukt wordt met een mondhoek en een plooi bij het oog, en ‘Sint Franciscus’, een zuivere vlam van geestelijkheid, brandend, klaar en rank, tegen een vagen donkeren achtergrond.
Het is moeilijk een keuze te doen van
Zelfportret.
het beste onder de vele schilderijen van Gillé. Omdat in elke kop zooveel leven is weergegeven met zoo'n driftig gespannen intensiteit, is elke kop belangrijk.
Niet zoo onverdeeld kan de lof zijn voor Gillé's godsdienstig werk. Het heeft de zelfde hoedanigheden van aangrijpende uitdrukking, boeit even sterk, als zijn vorig werk, door zijn menschelijken inhoud, heeft dezelfde architectonische strakheid en soberheid, maar op het gegeven na ontbeert het alles waardoor het tot godsdienstige kunst kon behooren. Alleen, meenen we, maken hierop uitzondering de hierbij afgebeelde ‘Sint Franciscus’ en misschien ook ‘Gezegend’.
Het spreekt van zelf dat een schilder met zoo uitgesproken aanleg en talent voor het decoratieve, zich ook aan composities zou wagen. Echter werd hem nooit het uitgestrekte muurvlak, waarvan hij droomt, ter beschikking gesteld. Daarom moest hij zich tot nog toe bepalen tot een stapel ontwerpen - die getuigen van ongemeen rijke fantasie en stevig compositietalent - en tot enkele fragmentarische verwezenlijkingen.
Het gaat niet Gillé met zijn werk in te deelen bij een of ander ‘isme’, maar beslist moet hij gerekend worden tot de kunstenaars die iets te zeggen hebben en die iets zeggen kunnen. Dat hij daarbij geen beloopen banen volgt is een verdienste te meer.
FRANS VAN BOOGAERDT.