Critiek en beschouwing. door Urb. Van de Voorde. Uitgave De Sikkel. Antwerpen. 1930.
Ik weet het wel, gij zult niet overal eens zijn met wat deze dichter-kritikus hier betogen komt. Waarom dan zoudt gij dit boek lezen, als gij daaruit niet leren zult, als het u niet in tegenspraak brengen zal met uw eigen, wellicht zo begrensde kunstbegrippen, waarmee gij het steeds zo roerend eens zijt?
Urbain Van de Voorde is vooral dichter. De dichter voor wie het leven hoofdzakelik kamp is, altijd en overal. De dichter die steeds gegrepen heeft naar het algemeen-groot-menselike, de vervoering van het liefdeleven, het smachten van de ziel naar loutering en de angst van de geest voor het groot Mysterie.
Zo werd dan ook deze eerste bundel kritiese opstellen niet vooral een boek over dichters, doch over poëzie.
Urbain Van de Voorde moest hier voortdurend stelling kiezen en zichzelf verdedigen tegen uitlatingen van Wies Moens, J.A. Mussche en Victor J. Brunclair. Hij deed dit echter op een wijze die bewonderenswaardig is en sympathiek. Het gaat hier niet vooral rond personen, het gaat hier rond het naakte, zuivere begrip van poëzie.
En waar vele jongeren - waar zij zichzelf te verdedigen hebben - voortdurend akrobaatje spelen, jongleren met encyclopediese wijsheid en vaak in de grofste hatelikheden vervallen, doen deze opstellen weldadig aan, om de ernstige toon die er uit spreekt.
Hier is een mens aan het woord, met hartstochtelike overtuiging, met een germaanse kultuur, met een klassieke onderlegdheid en met een ruim inzicht in de problemen der moderne poëzie.
Weinigen in Vlaanderen bezitten die hartstochtelike bezetenheid en tevens die kalme beschouwing in de schoonheid, die rustige ernst die met liefde tot het kunstwerk gaat en het naakt en groots voor uw ogen herrijzen doet.
Daarom juichen wij dit boek toe - en zien reeds nu verlangend uit naar de volgende bundels - omdat hier een dichter de moed had de verantwoordelike taak op zich te nemen stelling te kiezen en de schoonheid dichter te brengen bij het volk.
PIETER G. BUCKINX.