Mengelingen
De beste ledersoort voor boekbanden. -
Volgens een mededeeling in de ‘Papierzeitung’, hebben eenige afgevaardigden van groote Engelsche boekerijen onderzocht, hoe verschillende ledersoorten zich in den loop der eeuwen bij de er mee ingebonden boeken hebben gehouden en welke behandeling de beste is, om het leder zoo deugdelijk mogelijk te maken voor banden van boekwerken.
Van de oude ledersoorten heeft wit zwijnsleder zich het best gehouden, doch zijne hardheid en vastheid maken dit leder onbruikbaar voor de tegenwoordige wijze van bewerking. Oud kalfsleder heeft zich ook goed gehouden, maar verliest zijn buigzaamheid en wordt stijf en broos zoodra men het aan de lucht en het licht blootstelt. Banden van schaapsleder uit de 15e en 16e eeuw zijn zacht en buigzaam gebleven. Uit de 17de en 18de eeuw stammende maroquinbanden hielden zich goed, terwijl die uit de 19de eeuw aanmerkelijk minder degelijk waren en in vele gevallen geheel uit elkaar vielen. Schaapslederen banden uit het begin der 19de eeuw hebben zich meest goed gehouden, maar sinds 1860 werd zelden weer echt schapenleder gebruikt, want sedert dien tijd wordt dit leder meer geperst en gestempeld om andere ledersoorten na te bootsen en zulk gestempeld schapenleder schijnt de slechste stof te zijn, die men voor boekbanden pleegt aan te wenden.
Met zwavelzuur behandelde nieuwere ledersoorten behooren niet voor het inbinden gebruikt te worden. Bijna alle juchtlederen banden waren in 50 jaar broos geworden.
De commissie van onderzoek deelt den lederfabrikanten en boekbinders de volgende bevindingen mede:
Catechu-houdende looistoffen als Turvahr, Quebracho, Hemlok, larixbast en gambiabast zijn ongeschikt voor het looien van huiden, als men van het leder duurzaamheid vordert. Sumak geeft een zeer duurzaam leder, terwijl myrobalanen middelmatig werken. Cassiabast, die zeer dikwijls wordt gebruikt, om Oostindische schapen- en geitenvellen te looien, is volkomen onbetrouwbaar.
Onder alle invloeden waaraan boeken en bibliotheken blootgesteld zijn, blijken de verbrandingsproducten van het lichtgas het schadelijkst maar ook stof en direct zonlicht, evenals hitte, schaden de banden. Matige kamerwarmte en goed luchten zijn geboden.
De Commissie geeft den raad, slechts Sumak te gebruiken voor het looien van fijn boekbindersleder. Kalfs- en geitenleder zijn het deugdelijkst. De reiniging der huiden met zwavelzuur is een der menigvuldigste oorzaken van het ondeugdelijk worden van leder. Ook het gebruik van salpeterzuur voor het gladmaken der huiden is nadeelig, evenzoo het natte gladmaken. Het wasschen van het leder door de boekbinders met zuringzuur wordt afgekeurd, evenzoo het besprenkelen met ijzer vitriooloplossing om zoogenaamd gesprenkeld of gemaasd (gemasertes) kalfsleder te verkrijgen. Het strekken en spannen van het leder in vochtigen toestand op het hoekdeksel heeft kwade gevolgen.
Om boeken in bibliotheken op den duur te bewaren, beveelt de commissie aan, de vensters met zoodanig gekleurd glas te voorzien, dat de sterk chemisch werkende lichtstralen worden teruggehouden.
De Amerikaansche millionnair John Pierpont Morgan heeft onlangs het ex.