Tiecelijn. Register 2003-2007
(2008)– [tijdschrift] Tiecelijn– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 4]
| |
criteriaDe belangrijkste criteria die bij het samenstellen van het register werden gevolgd, zijn:
1. Bij de verwijzing werd telkens de jaargang in Romeinse cijfers vermeld, gevolgd door de pagina in Arabische cijfers. Op opeenvolgende bladzijden voorkomende vermeldingen binnen hetzelfde lemma werden met een liggend streepje verbonden om de lengte van het register te beperken, zelfs al betreft het namen uit gescheiden bijdragen. Om dezelfde reden werden doublures vermeden bij auteurs die zelf het onderwerp uitmaken van hun eigen bijdrage (bijvoorbeeld in bronvermeldingen). Auteursbijdragen werden gecursiveerd.
2. In de lijst werden vooral de eigennamen centraal gesteld. Ook auteurs in de bibliografische lijsten werden vermeld. Enkele meer algemene begrippen die op diverse plaatsen uitvoerig en apart behandeld worden, werden eveneens opgenomen.
3. Veelgebruikte namen zoals Reynaert en Van den vos Reynaerde werden bewust opgenomen. Ook de bekende diernamen uit de diverse Reynaertverhalen die in vertalingen voorkomen, werden vermeld (echter niet de door de vertalers zelf bedachte spelvormen). Steeds terugkerende namen wijzen op het belang van een bepaalde naam in de Reynaertstudie of in de receptiegeschiedenis.
4. Er werd geopteerd voor één doorlopende, alfabetische lijst. De nummering is Belgisch, voor persoonsnamen gerangschikt op ‘De’ en ‘Van’. Er werd alfabetisch gerangschikt tot de eerste komma, zonder rekening te houden met spaties.
5. Persoonsnamen van vóór 1500 (en soms later) werden in de regel op de voornaam gerangschikt (bijvoorbeeld: Jacob van Maerlant)
6. Voor de meeste namen werd één (veelal dominante) schrijfwijze gekozen. Zo werden alle dierennamen opgenomen, maar slechts in één variant en in één taal. Wie wil weten hoe de kater in de Reynaertliteratuur wordt afgeschilderd, vindt hem bij Tibeert. Zowel de Vlaamse varianten Tibert, Tibaert, Tybaert, als de Franse tegenhanger Tibert komen samen onder hetzelfde lemma Tibeert.
7. Sommige lemma's (vooral met Reynaert-) werden samengevoegd, zo bijvoorbeeld alle Reynaertroutes, -lezingen en -toneelvoorstellingen. |
|