intro
Ten geleide
Met trots biedt de redactie de Tiecelijnlezer een tweede register aan. Nadat in 2004 naar aanleiding van vijftien jaar Tiecelijn vijftien jaargangen werden uitgeplozen, komt er nu in 2008 een logisch gevolg. Bij de twintigste verjaardag een nieuw register over de vijf volgende jaargangen 2003-2007.
Er werd gekozen om de vormgeving, de structuur en de selectiecriteria van het eerste register volledig te behouden, zodat er een duidelijke continuïteit is. Ook op de website zal deze continuïteit worden doorgetrokken. Vandaar dat deze Ten geleide bijna een doorslag van de vorige is.
Dat dit nummer bijna even volumineus is als het vorige, is niet te verwonderen. Tiecelijn groeide in de periode 2003-2007 uit tot een volwaardig literair tijdschrift. Bovendien stonden in het bibliografisch nummer en het brievennummer bijzonder veel namen. Voeg daarbij het lijvige slotnummer en u heeft een verklaring voor het volume van dit tweede register.
Het samenstellen van een register over vijf jaargangen was daardoor opnieuw een delicate en tijdrovende zaak. Delicaat vanwege (opnieuw) de keuzes die samensteller Marcel Ryssen diende te maken, hoewel de opties uit het vorige register de maatstaf bleven. Tijdrovend omdat er een zo ‘volledig’ mogelijke lijst werd gemaakt waarin alle eigennamen en vele andere trefwoorden werden opgenomen. Tijdrovend ook vanwege het ambachtelijke karakter. Marcel Ryssen heeft zich opnieuw alleen van de taak gekweten. Ook nu bleek de optie om het register volledig handmatig samen te stellen, het meest aangewezen, dit ondanks de eerdere plannen. De redactie heeft van bij het begin de keuzes van de samensteller tijdens zijn monnikenwerk gerespecteerd.
Hoofdredacteur Rik van Daele heeft ook voor dit nummer ‘buiten categorie’ de eindredactie verzorgd en met de samensteller de nodige opties doorgesproken. Hij zorgde voor het artikelenoverzicht dat het eigenlijke trefwoordenregister voorafgaat.
De juistheid van de gegevens is de verantwoordelijkheid van de samensteller. Een driedubbele controle van alle gegevens was materieel en menselijk niet mogelijk. De spitsvondige speurder zal misschien hier en daar nog een foutje ontdekken. Graag worden wij daarover ingelicht (info@reynaertgenootschap.be) zodat wij de elektronische versie - indien nodig - kunnen aanpassen.
Een nieuw register wordt niet direct in het vooruitzicht gesteld. Alle jaarboeken zullen na verloop van tijd via een pdf-versie op www.reynaertgenootschap.be ter beschikking worden gesteld. De elektronica geeft hier een antwoord op een aantal financiële kwesties. Sinds het wegvallen van de structurele steun vanuit het Vlaams Fonds voor de Letteren is een register uitbrengen een surplus. Toch wordt dit register gratis bezorgd aan alle abonnees van 2008. Het is ook apart verkrijgbaar (3 euro, exclusief verzendkosten).
De redactie wil graficus Wim de Cock bedanken voor het bijzonder fraaie Reynaertalfabet dat hij vijf jaar geleden speciaal op vraag van de redactie heeft ontworpen. En wat Marcel Ryssen betreft: hij verdient een standbeeld.
Wij zijn ervan overtuigd dat dit tweede register erg nuttig kan zijn voor al wie geïnteresseerd is in de matière renardienne. Door deze publicatie is Tiecelijn voor liefhebber, student en docent volledig ontsloten.