Tiecelijn. Jaarboek 3 (jaargang 23)
(2010)– [tijdschrift] Tiecelijn– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 474]
| |
AuteursAlexander Baneman (1986) publiceerde proza en poëzie in diverse literaire tijdschriften, waaronder Liter en Lava. Voor het Vlaamse blad Weirdo's werkt hij aan een serie essays over het werk van Charles Dickens. Hij woont en werkt in Amsterdam.
Egbert Barten (1960) studeerde contemporaine geschiedenis, economisch-sociale geschiedenis en Engelse letterkunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkte daarna bij het Nederlands Filmmuseum en het Gemeentearchief Amsterdam. Is sinds 2000 freelance filmhistoricus. Publiceerde onder andere over Nederlandse en Duitse filmgeschiedenis in de periode 1930-1950 in bladen als Tijdschrift voor Mediageschiedenis, Historical Journal of Film, Radio and Television, Skrien en De Filmkrant. Over de antisemitische film Van den vos Reynaerde schreef hij eerder onder andere in de Volkskrant en in het boek Meestal in het verborgene. Animatiefilm in Nederland 1940-1945, Abcoude, 2000.
Robine Bausch-Bronsing studeerde Franse taal- en letterkunde en vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit in Utrecht. Na haar afstuderen stond zij enige jaren voor de klas op een V.W.O.-school in Utrecht. Een periode in het buitenland volgde, waarin zij Nederlandse les gaf aan buitenlanders als docent bij het Berlitz taleninstituut. Terug in Nederland zette zij haar eigen tekstbureau op. Later werd zij freelance stafmedewerker van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hier was zij mede verantwoordelijk voor vele publicaties. Sinds 2006 studeert zij kunstgeschiedenis in Utrecht, waar zij nu de Master Beeldende kunst tot 1850 aan het afronden is.
Gerrit Berveling (Vlaardingen, 1 april 1944) is een Nederlandse esperantist. Hij is redacteur van de rubriek Spirita vivo (Geestelijk leven) in het tijdschrift Monaco en redacteur van het literair tijdschrift Fonto. Daarnaast is hij lid van de Akademio de Esperanto. Hij schreef poëzie, proza, essays en vertaalde vele werken uit verschillende talen. Voor zijn vertaling van Antologio Latina kreeg hij in 2003 de OSIEK-prijs.
René Broens, medioneerlandicus, wil Van den vos Reynaerde in zo veel mogelijk vormen laten schitteren. Onlangs verscheen Reynaert de vos van Marc Legendre (tekeningen) en René Broens (vertaling en scenario). Hij hoopt in 2012 te promoveren op Van den vos Reynaerde. Het leven van een antichrist. In 2013 brengt hij de voorstelling Reynaert de vos, samen met Luc van den Bergh.
Robert de Bock (Sint-Niklaas, 1942), historicus (UGent, 1964). Publiceerde wetenschappelijke bijdragen over de institutionele en sociaal-economische geschiedenis van het Land van Waas en kunstkritische artikels in diverse tijdschriften. Geeft inleidingen voor kunsttentoonstellingen, lezingen en gastcolleges in culturele verenigingen en academies. Initiatiefnemer van kunstmanifestaties en -projecten. Is sinds 1997 bestuurslid en ondervoorzitter van de Koninklijke Wase Kunstkring. Zie www.wasekunstkring.centerall.com.
Yvan de Maesschalck studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Is leraar aan de Europese school van Brussel. Schrijft opstellen en recensies in diverse tijdschriften. Publiceerde samen met Herman Henderickx Naakt en wit, een ademende steen (2003), een thematisch overzicht van de naoorlogse Nederlandse poëzie. Heeft bijzondere belangstelling voor het werk van Cyriel Buysse en voor de Reynaert.
Peter F.W.H. Everaers is antiquaar (Antiquariaat Secundus, sinds 2002 lid van de Nederlandsche Vereniging van Antiquaren) gevestigd te Ter Hole. Tot zijn culturele, histori- | |
[pagina 475]
| |
sche en reynaerdiaanse activiteiten behoren diverse tentoonstellingen uit eigen collectie over Streuvels, Timmermans en Reynaert de Vos. Hij is coauteur en/of uitgever van diverse geschiedkundige, literaire en bibliofiele uitgaven.
Willy Feliers is redacteur van Tiecelijn. Hij bestudeert en verzamelt grafiek, in het bijzonder ex libris. Publiceert in Graphia, Ulieden Spiegel en Tiecelijn. Is redacteur van de catalogus Reynaert de vos in prent en exlibris. Werkte mee aan het tweede Stijn Streuvelsjaarboek De vos en het lijsternest.
Jozef Janssens, doctor in de Germaanse filologie, specialiseerde zich in de middeleeuwse cultuur. Hij is emeritus hoogleraar Cultuurgeschiedenis en Geschiedenis van de middeleeuwse, Nederlandse en Europese literatuur aan de KU Brussel. Hij publiceerde verschillende werken over de middeleeuwse letterkunde en geschiedenis.
Nard Loonen (Oss, 1946) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde later aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over voorzetsels in het Nederlands, Italiaans en Tsjechisch; was tientallen jaren o.a. docent Nederlands aan diverse middelbare scholen, aan M.O.-opleidingen en lerarenopleidingen in Nederland. Hij ontwierp een uitgebreide lesmodule over de Reynaert die hij ook enkele jaren aan de Hogeschool Nijmegen uitvoerde en publiceerde enkele Reynaertartikelen in het tijdschrift Tiecelijn. Sinds zijn pensionering woont hij permanent in Frankrijk.
Rudi Malfliet werd in 1941 geboren te Sint-Niklaas, studeerde natuurkunde aan de universiteiten van Leuven en Utrecht en is emeritus professor aan de universiteit van Groningen. Na zijn emeritaat keerde hij terug naar zijn geboortestreek en studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit Gent. Deze studie werd afgerond met een scriptie over de Vlaamse cisterciënzers in Zeeland en de Vier Ambachten in de twaalfde en dertiende eeuw. Sinds enkele jaren verdiept hij zich in de historische achtergronden van Van den vos Reynaerde, hetgeen in 2010 resulteerde in het boek Van den vos Reynaerde. Defeiten.
Mark Nieuwenhuis studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Utrecht, met als afstudeerrichting middeleeuwse studies, en Latijnse taal en cultuur in Amsterdam (UvA). Is leraar Latijn en KCV aan I.S.G. Arcus in Lelystad en daarnaast vertaler van Latijnse teksten. Tot nu toe gepubliceerd: Ysengrimus; Geoffrey van Monmouth, De geschiedenis van de Britse koningen; Plinius, De Wereld; Jacobus de Voragine, De hand van God (heiligenlevens; samen met Vincent Hunink); Odoric van Friuli, Mijn reis naar het verre oosten (reisverslag, samen met Vincent Hunink). Is vooral geïnteresseerd in de Latijnse literatuur van de twaalfde en dertiende eeuw, met name teksten over dieren (de Ysengrimus!), epische en lyrische poëzie.
Charlotte Pylyser studeerde taal- en letterkunde en literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij laat zich graag meeslepen door tricksterfiguren en postmoderne literatuuruitingen. Aan de Katholieke Universiteit Leuven start ze met een onderzoeksproject rond het fenomeen van de graphic novel in Vlaanderen.
Hilde Reyniers werkte eerst in de privésector en ondertussen reeds een decennium in de (multi-) culturele sector, eerst als cultuurconsulent en vervolgens als integratieambtenaar in Lokeren, daarna als cultuurdeskundige (projectmedewerker) en momenteel als cultuurbeleidscoördinator in Beveren. | |
[pagina 476]
| |
Hans Rijns studeerde in 1999 af als historisch letterkundige aan de Universiteit Utrecht op het onderwerp ‘Obscene en scabreuze dubbelzinnigheden in Van den vos Reynaerde’. In 2007 publiceerde hij de diplomatische en synoptische editie De gedrukte Nederlandse Reynaerttraditie (1479-1700). Sinds 2008 is hij redactielid van Tiecelijn.
Marcel Ryssen was vanaf 1946 leraar Nederlands in de Broederschool te Sint-Niklaas. Is voordrachtskunstenaar en speelde meermaals in voorstellingen van het vossenverhaal. Was medeauteur van het massaspel Ik, Reynaert! en lid van het productieteam. Schreef de tekst voor het stripverhaal Reynaert de Vos van het Intergemeentelijk project Het land van Reynaert (tekenaar Kris de Roover). Publiceerde diverse bijdragen in Tiecelijn en is voorzitter van het Reynaertgenootschap. In 2010 verscheen de cd Marcel Ryssen vertelt ‘Reynaert de vos’, een uitgave van het Reynaertgenootschap.
Rik van Daele is stadsbibliothecaris van Sint-Niklaas. Promoveerde in 1992 op een dissertatie over Van den vos Reynaerde. Functie van de ruimtelijke elementen en de naamgeving. Publiceerde diverse boeken en artikelen over de Reynaertnaleving en een Reynaertvertaling.
Jack van Peer is criminoloog van opleiding. Hij is sedert 2001 korpschef van de lokale politie in Sint-Niklaas, maar desondanks niet te benauwd om nu en dan een vossenstreek uit te halen. Hij is een fervent ex-librisverzamelaar, bovendien ook voorzitter van de vzw Graphia en lid van de redactie van Boekmerk. | |
VormgeefsterLies Van Gasse (1983) studeerde illustratieve vormgeving aan Sint-Lucas in Antwerpen en schilderkunst aan de Accademia di Brera in Milaan. In 2008 verscheen haar debuutbundel Hetzelfde gedicht steeds weer en in 2010 de beeldroman Sylvia (beide bij uitgeverij Wereldbibliotheek te Amsterdam). Binnenkort publiceert ze haar tweede dichtbundel: Brak de Waterdrager. Lies ontwierp de lay-out en de coverillustratie van dit jaarboek. |
|