Reynaertschool waar E. Rombauts en Norbert de Paepe (en in diens spoor ondergetekende) Reynaertcolleges van 30 uur gaven en daarmee generaties studenten enthousiast maakten over een van de krachtigste teksten uit de Europese Middeleeuwen (dixit Jacob Grimm) behoren reeds lang tot het verleden. Op hun beurt gaven de afgestudeerde studenten hun enthousiasme in de Vlaamse scholen door en lazen de tekst deels en zelfs volledig.
Wanhopen is echter niet nodig. Projecten als Geo-Art, klassikale verkenningen van de Reynaertroutes, geïntegreerd onderwijs rond de Reynaertmaterie (die onder andere betrokken wordt in de lessen Nederlands, Engels en Frans, maar ook in muzische opvoeding, geschiedenis enzovoort), dat alles zijn signalen van blijvende interesse. Een beetje Vlaams chauvinisme is op zijn plaats. Bij een recent bezoek aan Bremen was ik verbaasd tientallen boekpublicaties en honderden verschillende toeristische gadgets over de haan, kat, hond en ezel te vinden. De Noord-Duitse stad is in de ban van zijn literaire helden. En dan te bedenken dat de Bremer Stadsmuzikanten de stad nooit bereikten...
Tiecelijn heeft zijn doel ruimschoots bereikt. In duizenden bladzijden tekst, in aparte boekpublicaties en een degelijke website, in vele grafische hoogstandjes, in een dynamische en gemeenschapsvormende werking werd het middeleeuwse Reynaertverhaal (en veel meer dan dat) op een wetenschappelijk verantwoorde wijze ontsloten voor een geïnteresseerd publiek. Dit blijft een opdracht voor de toekomst en voor vandaag. In een tijd waarin men wel eens de neus ophaalt voor verdieping en analyse en waarin leugen en waarheid nog nauwelijks te onderscheiden zijn, blijven de retoriek en de subtiliteit van de Reynaertteksten bijzonder boeiend. Het centrale thema van vele dierenverhalen, de manipulatie van de taal, is van alle tijden.
Wij nodigen de lezers mee uit om samen met ons verder over de actualisering van de Reynaertteksten, over de toekomst van het tijdschrift Tiecelijn en de werking van de vereniging vzw Reynaertgenootschap na te denken. Tiecelijn is lang niet meer het product van een kleine redactie of een bescheiden ledenblad, maar een inspiratiebron voor leraren, kunstenaars en liefhebbers van vossentaal. Het vuur brandt nog.
Rik van Daele