intro
Digitale Reynaert
Ruim voor de sinxendaghe 2004 verschijnt - keurig op tijd - het eerste nummer van de zeventiende jaargang van Tiecelijn. De nieuwe vzw Reynaertgenootschap zorgde op 8 februari voor een primeur: de eerste elektronische nieuwsbrief met Reynaertnieuws heet van de naald. In deze publicatie met toekomst werden naast enkele weetjes (zo bijvoorbeeld dat de hele site www.welcome.to/tiecelijn momenteel geactualiseerd wordt) de rubrieken Agenda en Kroniek opgenomen. In de Kroniek werd ingegaan op de voorstelling van het nieuwe ‘Streekinfocentrum voor Sint-Niklaas en het Waasland’ met Reynaert de vos als rode draad en op de postume nominatie van Gerard Gaudaen als Wase figuur 2003. In de agenda werd de ondertussen in Stekene gehouden Herman Heyse-lezing aangekondigd, een L.P. Boon-lezing en een Reynaertcursus binnen het pakket Universiteit van de Vrije Tijd van het Davidsfonds in Oudenaarde. Tot slot kwamen ook nog enkele Reynaertvertellingen voor scholen aan bod. In de tweede nieuwsbrief werd het volledige programma van de tentoonstellingen Reynaert in de kunst van Geo-Art bekendgemaakt, werd ingegaan op de vermelding H.C. (Huysmans Camille of Hors Commerce) in de Victoria-uitgave uit 1949 met de tekst van Julius de Geyter en verscheen een oproep naar informatie die hopelijk nuttige gegevens oplevert voor de bibliografie van Reynaertbewerkingen na 1800 die in het septembernummer van Tiecelijn zal verschijnen. Enkele van de rubrieken zullen minder in Tiecelijn aan bod komen, maar wel op de website van de vzw Reynaertgenootschap en in de enieuwsbrief, die voorlopig naar de naam van Reynaertflits luistert. Het is de bedoeling om ten minste elke maand een e-brief te verspreiden. Nummer 1 werd aan een vijftigtal abonnees verzonden. Zo gaat de middeleeuwse vos Reynaert een digitale toekomst tegemoet. Meer elektronische informatie over de vos
is (naast de Tiecelijnsite) onder andere te vinden op www.literatuurgeschiedenis.nl, www.dbnl.nl en www.landvanreynaert.com.
In dit 63ste nummer van Tiecelijn vindt u in de courante rubrieken Portret en Grafiek een kennismaking met twee Reynaertkunstenaars: Hans Kresse verzorgde de tekeningen voor de Reynaerteditie van Jan Mens uit (circa) 1950 en maakte ook de fraaie tekeningen in het stripblad Donald Duck uit 1983 bij de Reynaerttekst van Allard Schröder. Door een weigering tot publicatie zal de lezer deze prachtige illustraties moeten missen. Jean van Riet schilderde Reynaert, illustreerde een creatief Reynaertverhaal (De bron der stilte. Een Reinaertsage) en verzorgde de tekeningen voor het programma van het eerste Sint-Niklase Reynaertmassaspel uit 1973. Naast de plastische kunsten komt ook de muziek in dit nummer aan bod met een kennismaking door Piet de Volder van Het Sluwe Vosje, een opera van Leoš Janáček, die in mei 2001 in Gent en Antwerpen door de Vlaamse Opera werd opgevoerd. 2004 is trouwens een Janáček-jaar. Volgens De Volder is de vos bij Janáček een spiegel die de (oudere) mens confronteert met zijn onvervulde verlangens, zijn ouderdom, zijn wreedheid en de ijdelheid van dromen.
Paul van Keymeulen vertaalde branche XII van de Roman de Renart, Renart en Liètard, een curieuse ent van de Roman de Renart waarin mens en dier eigenaardig samenspelen, de boer als onbetrouwbaar wordt geschetst en de vos meermaals spreekt over het kwade in de wereld. Een zoveelste bewijs dat de middeleeuwse (kwade) vos mijlen ver van zijn moderne schaduw verwijderd staat.
Rik van Daele