Bijscholingscyclus voor leerkrachten Nederlands
De KU Brussel organiseert in februari-maart 2002 een bijscholingscyclus voor leerkrachten Nederlands: ‘Middeleeuws literatuur en de nieuwe media’. De laatste decennia is het onderzoek van Middelnederlandse teksten in een opmerkelijke stroomversnelling terecht gekomen en fundamenteel van uitzicht veranderd. Dat schept nieuwe mogelijkheden voor het secundair onderwijs, waar de vakgroep Middelnederlands van de KU Brussel graag wil op inspelen. Door literatuur in haar cultuurhistorische context te bestuderen, worden zowel woord als beeld in dat onderwijs betrokken. Zo wordt de kennismaking met oudere literaire werken een boeiende ontdekkingstocht, waarbij een avontuurlijke confrontatie met het onbekende centraal staat. De nieuwe media en technologieën (Internet, powerpoint, diverse cd-roms) bieden bovendien grote kansen om dergelijke lessen met nauwelijks bekend visueel materiaal te illustreren. We willen tijdens deze bijscholingscyclus een contextgerichte aanpak van oudere literatuur bepleiten, de mogelijkheden ervan demonstreren, didactisch materiaal ter beschikking stellen en samen met leerkrachten nadenken over deze nieuwe mogelijkheden.
Programma:
- | 6 februari 2002: (telkens van 14 tot 17u.) Literatuur in context (Jef Janssens). Over Brandaan, Reinaert, de Roman van Limborch en de hoofse liefde. |
- | 20 februari 2002: De nieuwe benadering in de praktijk (Johan Oosterman en Remco Sleiderink). |
- | 27 februari 2002: Surfen in de Middeleeuwen (Jef Janssens en Remco Sleiderink): onderwijsvernieuwing dankzij informatie- en communicatietechnologie. |
- | 6 maart 2002: Literatuurgeschiedenis via het Internet (Remco Sleiderink). |
Inschrijven kan per fax (02/412.21.17) of per mail
(remco.sleiderink@kubrussel.ac.be). De inschrijvingsprijs is 25 euro, inclusief koffie, didactisch materiaal en een voor de gelegenheid vervaardigde cd-rom).
Deze bijscholing is een onderdeel van de tweede fase van het ‘Limborch-project’ van de KU Brussel, gerealiseerd met de financiële steun van de Cera Foundation.
Jozef D. Janssens