verslag
Münster ontvangt Reynaerdianen
Het in 1996 gestichte Intergemeentelijk Project Het land van Reynaert is een internationaal samenwerkingsverband tussen Vlaamse buren onder en boven de rijksgrens, die als gevolg van de Vrede van Münster in 1648 ontstond. Om het project en zijn doelstellingen uit te dragen in een Europese context werd na een bespreking in de raad van bestuur contact gezocht met een van de belangrijkste Europese Reynaertcentra in Europa, het Duitse Münster, met de bedoeling om blijvende contacten te leggen en de Europese ambitie van het samenwerkingsverband te onderstrepen. Dankzij de contacten van Reynaertspecialist Rik van Daele met de Münsterse hoogleraar Amand Berteloot werd de raad van bestuur van het IGP op 25 en 26 september 2001 te Münster ontvangen.
De keuze van Münster was logisch. Münster heeft een lange academische Reynaerttraditie. Diverse hoogleraren deden er onderzoek naar de Vlaamse en Duitse Reynaertteksten; Hermann Degering reeds vanaf 1910 en recent de Vlamingen Jan Goossens en Amand Berteloot. De beide Vlaamse hoogleraren hebben een belangrijke rol binnen de internationale Reynaertstudie gespeeld. Beiden waren betrokken bij de aankoop van het Dyckse Reynaerthandschrift, één van de twee volledige Reynaerthandschriften, dat in 1992 door de bibliotheek van de Westfälische Wilhelms-Universität werd verworven. Het handschrift werd zopas gedigitaliseerd, zodat het binnenkort op het Internet kan worden geconsulteerd.
De permanente aandacht van de universiteit van Münster resulteerde in een sterke Reynaertbibliotheek met vele Reynaertstudies en -tekstuitgaven in het Institut für Niederländische Philologie, dat sinds enkele jaren deel uitmaakt van het Haus der Niederlande. In dit Haus der Niederlande, midden in het centrum van de stad, is er een afdeling Nederlands waar jaarlijks grote groepen studenten cursussen Nederlandse taalkunde en literatuur volgen.
Münster organiseerde bovendien in 1979 het derde congres van de Société internationale renardienne / International Reynard Society onder voorzitterschap van de Schotse romanist Kenneth Varty.
Op 25 september vertrokken de leden van de raad van bestuur vanuit Sint-Niklaas voor een tweedaagse tocht naar de Duitse cultuurstad Münster, de derde universiteitsstad van Duitsland (ca. 280.000 inwoners). Professor Berteloot gidste het gezelschap eerst naar de universiteitsbibliotheek, waar een klein perslegertje het gezelschap opwachtte. Nadien kregen de tien deelnemers ruim de gelegenheid het middeleeuwse perkament te ruiken en zelfs te voelen. De conservator van de handschriftenafdeling, Dr. Bertram Haller, was in een erg gulle bui en liet het gezelschap uitvoerig kennismaken met het manuscript, waarin naast het meesterwerk van Willem ook een editie van Jacob van Maerlants Der naturen bloeme is opgenomen. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het historische Haus der Niederlande, een van de drie historische panden die in Münster de zware Amerikaanse bombardementen eind 1944 overleefden. In dit pand werd in 1648 de vrede van Münster daadwerkelijk ondertekend. De professoren Amand Berteloot en Loek Geeraedts informeerden de gasten over de drie instituten die in het gebouw gehuisvest zijn (Institut für Niederländische Philologie, Zentrum für Niederlande-Studien en Sondersammelgebiet Niederländischer Kulturkreis). Ze bezochten ook de biblio-