tot slot
Reinaerts streken.
Rondreizende Reynaerttentoonstelling
De tentoonstelling
1. In 1998 was Lokeren de tweede voorzitter van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert en organiseerde het de erg succesvolle, met bescheiden middelen gemaakte tentoonstelling Als de vos de passie preekt...(Reynaert I). De I de titel verwees en naar de eerste Reynaert en naar de intentie om te Lokeren een tweede, meer permanente tentoonstelling te creëren.
2. In de laatste dagen van 1999 ondertekenden de stad Lokeren en het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio-Scheldemond een overeenkomst om een rondreizende Reynaerttentoonstelling te ontwikkelen. De stad Lokeren had in de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen, het gemeentebestuur Hulst, het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert, de Lokerse serviceclubs De Ronde Tafel en Lions Club en de vzw Tiecelijn-Reynaert geschikte partners gevonden om het project financieel mee vorm te geven.
3. Op 12 mei 2000 ondertekenden de stad Lokeren en de provincie Oost-Vlaanderen een samenwerkingsovereenkomst over het gebruik van het Huis Thuysbaert te Lokeren. In de overeenkomst kreeg het huis als onderdeel van het Stedelijk Museum Lokeren een museale en literaire functie. Er zou een Reynaertcentrum (bezoekers- en documentatiecentrum) komen.
4. Jozef Janssens, Hoogleraar Middelnederlandse letterkunde van de KU Brussel en decaan van de Letterenfaculteit, kon met zijn medewerkster Veerle Uyttersprot in de drukke bezigheden nog tijd vinden om met de steun van de Brusselse universiteit een project te creëren in het verlengde van de tentoonstellingen over Maerlant en Uilenspiegel te Damme.
De cocktail die het resultaat is van deze vier ingrediënten heet ‘Reinaerts streken’. Het wordt een rondreizend tentoonstellingsproject dat achtereenvolgens Lokeren, Damme en Hulst aandoet en ten slotte een vaste stek krijgt op de plaats van creatie, het Huis Thuysbaert te Lokeren. De tentoonstelling bestaat uit twee grote modules. De eerste verkent de houding van de middeleeuwer tegenover dieren, de verhalen die als voorgangers van Van den vos Reynaerde zijn te beschouwen en de onmiddellijke epigonen van de eerste Reynaert (de tweede Reynaert, de prozadrukken van Christoffel Plantijn en de volksboeken). In het tweede luik staat de naleving vanaf de Romantiek centraal en wordt Reynaerts verhaal verteld van bij Jan Frans Willems, de Vader van de Vlaamse Beweging, tot bij Louis Paul Boon in zijn meesterwerk De Kapellekensbaan, met bijzondere aandacht voor de ideologische recuperatie van de vos voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Luik 1, Lokeren, Huis Thuysbaert, Stationsplein 10, van 16 februari tot 11 maart 2001. Gratis toegankelijk. Alle donderdagen om 20 uur: nocturne met gratis rondleiding voor individuele bezoekers (vooraf inschrijven is noodzakelijk). Groepsbezoeken op aanvraag tijdens de voormiddagen.
Gezien Huis Thuysbaert niet berekend is op grote aantallen mensen, worden de