| |
| |
| |
kroniek
■ Vossenstreken in Stekene
Op vrijdag 24 maart en op zaterdag 25 maart 2000 vonden in de feestzaal van de Stekense meisjesschool (Kerkstraat 12) drie opvoeringen plaats van Reynaert, een spel dat door alle leerlingen werd vertolkt.
Volkskunstgroep Reintje Vos vierde enkele weken later eveneens in Stekene zijn 30-jarig bestaan. De volkskunstgroep uit Kemzeke vierde deze gebeurtenis met drie optredens in de sporthal van Stekene in het weekend van 14-16 april 2000. Ruim 1000 mensen woonden de voorstellingen met een sterk Reynaerdiaans accent bij.
| |
■ Reynaertbeeld wint Kiezen voor Kunst te Sint-Niklaas
Kiezen voor Kunst is een tentoonstellingsinitiatief van het CSC-Vormingswerk. In april 2000 vond in het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas (Zwijgershoek) de zevende regionale editie van dit tweejaarlijks initiatief van de socialistische culturele centrale plaats. Gust de Schepper (62) uit Moerbeke won de wedstrijd met De dirigent, een Reynaertbeeld dat grotendeels in koper is vervaardigd, met een kop van hout, dat de kunstenaar tijdens wandelingen nabij greppels en sloten aantrof.
| |
■ De vos op klompen
‘Een wandeltocht vol verrassingen’ was het motto van de wandeltocht ‘De vos op klompen’ die op paasmaandag 24 april in het klompenmakersdorp Clinge nabij Hulst plaatsvond. Een stralend lentezonnetje vergezelde de ruim 70 deelnemers die in Reynaerts sporen vertrokken vanuit het gemeenschapscentrum Malpertuus. Langs de Woestijnestraat, de Koningsdijk, vele Kriekeputtes en de Kriekeputtedreef ging het via de Hulsterlooroute naar De Sterre, een centrum voor mensen met een verstandelijke handicap, waar de kinderboerderij Canteclaer gevestigd is. Ineke de Decker stippelde de zes kilometer lange tocht van Malpertuus naar Malpertuus uit.
Eveneens in dezelfde buurt situeerde zich de Reynaerttocht van de Broederschool te Sint-Niklaas, die door Elke Hoebeke, Nico van Campenhout en Rudi Milliau werd uitgetekend.
| |
■ Fraaie Hulsterse Reynaertfolder
Hulst profileert zich al jaren expliciet als Reynaertstad. Binnen de nieuwe gemeentelijke huisstijl werd daarom een fraaie vierkleurenfolder Hulst en Reynaert ontwikkeld. Voor 1 gulden krijgt de toerist informatie over het Reynaertverhaal: een korte inhoud, verwijzingen uit het verhaal naar het land van Hulst (Absdale en Hulsterlo), Hulsterse Reynaertactiviteiten (door verenigingen zoals de Reinaertstichting en de ondernemersorganisatie Hulst Reynaertstad), de Reynaertroute, de Reynaerttraditie (in de naamgeving van verenigingen, straten en gebouwen), Reynaerts bezienswaardigheden (beelden van Damen en Ferket, banken in Nieuw-Namen en Absdale) en het nieuwe themapark Reynaertland.
| |
| |
| |
■ Isegrim de wolf in terracotta
De Sint-Niklase beeldhouwer Ernest van Huffel (59) voegde aan zijn reeks Reynaertdieren zo pas een beeld van Isengrim de wolf toe. Van Reynaert, Nobel, Bruun, Tibeert, Canteclaer en nu Isegrim maakt de beeldhouwer telkens 40 beeldjes in terracotta, die worden geschonken als prijs en aandenken voor groepen die deelnemen aan de Reynaertfietstochten. De laatste editie van 21 mei 2000 vond in stormweer te Sint-Niklaas plaats. Als een beeldenreeks is uitgeput worden er tien nieuwe beeldjes bijgebakken. Van Huffel is ook de maker van een prachtige Reynaertreliëf in terracotta. De beeldjes zijn te koop aan 700 frank in het toeristisch informatiekantoor van Sint-Niklaas, Grote Markt 45. Het nieuwe beeldje werd tijdens een persconferentie op 4 mei 2000 te Sint-Niklaas voorgesteld.
| |
■ Samenwerkingsakkoord rond Reynaert
Op vrijdag 12 mei 2000 werd in het Huis Thuysbaert (Stationsplein 10) te Lokeren het samenwerkingsakkoord tussen de stad Lokeren en de provincie Oost-Vlaanderen definitief ondertekend. Tijdens een intieme plechtige zitting werd het huis aan de stad Lokeren overgedragen om een Reynaertcentrum en een literair huis te creëren. Oost-Vlaams gedeputeerde van Cultuur Jean-Pierre van der Meiren, cultuurschepen Patrick van Rijsselberghe en burgemeester Anthuenis van Lokeren waren de sprekers met dienst. In het centrum wordt in het najaar een Rondreizende Reynaerttentoonstelling verwacht, die mede met de financiële inbreng van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert in een Europees samenwerkingsverband (Euregio Scheldemond) wordt gerealiseerd.
| |
■ Reynaertkinderpoëzie
Eveneens op 12 mei 2000 vond in de Basisschool Reynaert te Kruibeke de prijsuitreiking plaats van de derde editie van de Reynaertpoëziewedstrijd, ditmaal rond het thema: ‘Reynaert in de 21ste eeuw’. De achttien bekroonde gedichten werden naar goede gewoonte gepubliceerd in een fraaie bundel. Info: Marc Moorthamer, p.a. Kattestraat 68, 9150 Kruibeke, tel. 03/774.15.68. Elders in dit nummer (Tot slot) worden enkele gedichten van de laureaten gepubliceerd.
| |
■ Reynaert in Daknam
Op donderdag 1 juni 2000 vond in de Lokerse deelgemeente Daknam de happening Reynaert in Daknam plaats. Daknam vierde de intrede in het nieuwe millennium met Reynaert als gids. Op hemelvaartdag was de vos manifest aanwezig in het plaatsje waar sommigen menen de hofplaats van koning Nobel te lokaliseren. Tijdens de namiddag speelde het Zeelse gezelschap Heilaba het poppentheater De schat van koning Nobel. Marcel Ryssen vertelde voor de iets ouderen het Reynaertverhaal. Op het dorpsplein stonden de Reynaertreuzen uit Lochristi. De kinderen werden geschminkt als Reynaertdier. Daarnaast waren enkele internationale straattheateracts uitgenodigd. Het decor werd gevormd door enkele van de 60
| |
| |
platbodems die eind mei te Lokeren aanmeerden. Op 2 juni luisterden de Nederlandse en Vlaamse schippers naar een vertelling van het Reynaertverhaal door Marcel Ryssen.
Daknam vierde deze lente voordien nog een feest rond Reynaert. Op zaterdag 20 mei 2000 werd het traditionele Reynaert viert meye georganiseerd. Bestanddelen van deze jaarlijkse verbranding van de zomer waren sfeer, veel trappist, de aanwezigheid van de volkskunstgroep Reintje Vos uit Kemzeke en de Reynaertreuzen uit Lochristi. Ook de presentator-animator leek verdacht veel op een vos.
| |
■ Over de Kapellekensbaan, een schrijftafel en kloostertuinen
De jaarlijkse bustocht van de vzw Tiecelijn-Reynaert en Toerisme Waasland vond op 10 juni 2000 plaats. Voor de 10de editie werd een programma rond Louis Paul Boon uitgewerkt. Eregast was Boons zoon Jo, die de bezoekers in Aalst gidste. Na een Boonwandeling in het centrum van Aalst (waarbij een bezoek werd gebracht aan het nieuwe Boonmonument dat aan het stedelijk museum van Aalst staat opgesteld), trok het gezelschap naar de Kapellekensbaan, waar Marcella Piessens nabij de kapel en het Ondinekemonument een fragment voorlas uit Boons beroemdste boek. Hoogtepunt voor de echte literatuurliefhebbers was een bezoek aan de isengrimus in de Vogelzang te Erembodegem, waar het gezelschap onder leiding van Jeanneke de schrijftafel van de bekende auteur kon bezichtigen.
Na de maaltijd in de taverne Jan de Lichte in Velzeke stond een verkenning van de Gentse Sint-Pietersabdij op het programma. In deze abdij ontstond wellicht de Isengrimus, waarop Boon zich inspireerde voor zijn Reynaertstukjes. In de onlangs opengestelde abdijtuinen las Marcel Ryssen fragmenten uit het twaalfde-eeuwse verhaal van Isengrimus voor. Ook de fraaie permanente tentoonstelling Monniken tussen hemel en aarde maakte indruk. De tocht werd besloten in de prachtig gerestaureerde Gentse Vooruit. Rechtover dit kunstencentrum werkte Boon als redacteur van de socialistische krant Vooruit in een mooi art decopand.
| |
■ Vossenstaarten voor Peter Everaers en Kris de Roover
Op pinkstermaandag 12 juni 2000 stond de jaarlijkse bijeenkomst van de Orde van de Vossenstaart in Groot-Kruibeke geprogrammeerd. Voor het academische gedeelte was het decor de prachtig gerestaureerde Spaanse getijdenmolen van Rupelmonde, waar vroeger in het Reynaertmuseum de bijeenkomsten van dit gezelschap onder leiding van Bert Peleman plaatsvonden. Antiquaar en Reynaerdofiel Peter Everaers en (Reynaert)striptekenaar Kris de Roover kregen een vossenstaart opgespeld en werden ingeleid door Wim de Cock en Marcel Ryssen. Wim Gielen en Gaston Durnez speldden de staarten op. Als slot van de zitting werd in de watermolen een plaket onthuld dat herinnert aan de stichting van de Orde van de Vossenstaart, dit naar aanleiding van het gedenken van het vijfjarig overlijden van stichter Bert Peleman en het Kruibeekse voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. De plaat, met daarop de tekst, ‘Hier werd in de maand augustus 1963 door de Vlaamse dichter Bert Peleman (1915-1995) samen met enkele vrienden de Orde van de Vossestaart gesticht’, bevat eveneens een fraai vosje van de hand van Wim de Cock. Na de officiële zit- | |
| |
ting trok het gezelschap naar de Malpertuiskelder van de Bazelse waterburcht Wissekerke, waar Peter Everaers, Wim de Cock, Frank-Ivo Van Damme, Joke van den Brandt en Antoon Vermeylen een prachtig geschenkje voor alle bezoekers in petto hadden.
| |
■ Reynaertroutes in het Frans en Duits
De eind 1999 uitgegeven brochures van de Reynaertroute en de Reynaertroute Zuid zijn onlangs in het Frans en in het Duits verschenen. Deze publicaties zijn te koop aan 100 frank per stuk en verkrijgbaar bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 3 te 9000 Gent (tel. 0032 - (0)9 267.70.20; fax. 0032 - (0)9 267.71.00; E-mail: toerisme@oost-vlaanderen.be en website: www.oost-vlaanderen.be/toerisme) en in de regionale en lokale toeristische infokantoren.
| |
■ Nieuwe publicaties
In het voorjaar 2000 zijn voor Reynaerdisten enkele interessante publicaties verschenen, waarop wij in latere nummers ongetwijfeld zullen terugkomen.
Aansluitend bij artikels uit de vorige jaargang zijn de publicaties van L.P. Boon en W. Elsschot. Van Boon verscheen op 26 mei de vijfde druk van Wapenbroeders bij De Arbeiderspers te Amsterdam. Het boek kost 25 gulden.
Willem Elsschots Reynaertinteresse blijkt nog maar eens, nu uit de briefwisseling tussen Elsschot en Jan C. Villerius, die gebundeld werd in het door Querido uitgegeven boekje (met cd): Elsschot leest voor. De briefwisseling tussen Willem Elsschot en Jan C. Villerius.
Uitermate belangwekkend is de publicatie van de dissertatie van Hubert Slings over de Toekomst voor de Middeleeuwen. Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs. Slings concentreert zich voornamelijk op de bekende teksten, de zogenaamde canonteksten en hij motiveert dit (terecht) door erop te wijzen dat dit ook de mooiste en best vertelde verhalen zijn. Hij bespreekt naast de Beatrijs en Mariken van Niemwegen ook de Reynaert. Uitgeverij Prometheus is de huisuitgever van het NLCM-project o.l.v. Frits van Oostrom. Het proefschrift bevat na een grondig onderzoek ook een aantal adviezen hoe leraren oude verhalen opnieuw tot leven kunnen wekken. Op deze interessante dissertatie - ook voor het Vlaamse literatuuronderwijs - komen we in een later nummer ongetwijfeld terug. Wie oriënterend een degelijke en verhelderende inleiding wil lezen, verwijzen wij naar de bijdrage van Aleid Truijens in de Volkskrant van 31 maart 2000. Je kan het boek ook voor 42,95 gulden in huis halen (ISBN 90 5333 921 3).
Eveneens bruikbaar voor het onderwijs is het boekje De kikker die zichzelf opblies en andere Middelnederlandse fabels van Anda Schippers, uitgegeven door Querido in die heerlijke Griffioenreeks. Voor geen prijs haal je meer dan vier dozijn middeleeuwse fabels in pocketformaat in de boekenkast. Eerst echter de uiterst populaire verhaaltjes en de ‘uitleiding’ van de samenstelster lezen, die op een literair-theoretisch onderzoek naar Middelnederlandse fabels te Nijmegen o.l.v. Paul Wackers promoveerde. (ISNB 90 214 0593 8). Bespreking volgt.
Ook in het volgende Tiecelijnnummer verschijnt een voor het onderwijs, maar ook voor de Reynaertliefhebbers meer dan interessante bijdrage. Emeritus professor
| |
| |
J.J. Reynaerts vertaalde de volledige eerste branche van de Roman de Renart, Le Plaid, voor het eerst in het Nederlands. De integrale tekst van de vertaling zal in het septembernummer opgenomen worden.
| |
■ Folder vzw Tiecelijn-Reynaert
Eind maart 2000 bracht de vzw Tiecelijn-Reynaert een fraaie promotiefolder uit. De lezer krijgt informatie over de vzw, over het tijdschrift Tiecelijn en over de website. De folder wordt in dit tweede nummer van de dertiende jaargang aan de abonnees bezorgd. Abonnees die de folder in bepaalde (tweedehands-)boekhandels of instellingen (scholen, bibliotheken, culturele centra, musea, literaire huizen...) willen deponeren of die iemand een exemplaar willen laten sturen, kunnen contact opnemen met de redactie.
Rik van Daele
|
|