tijdschrift en de eerste schooldirecteur van de Beverse middenschool. ‘De ganse Sint-Maarten scholencampus is het resultaat van het werk van Herman Heyse, die zijn droom nooit werkelijkheid zag worden.’ (Gazet van Antwerpen, 22 maart 1999).
(Voorlopig) niet met een prijs bedacht, maar bijzonder verdienstelijk is het initiatief van Peter Everaers uit Ter Hole nabij Hulst. Hij zorgde voor de uitgave van een unieke map met drie houtsneden van Wim de Cock, geïnspireerd op teksten van Stijn Streuvels. Eregast Isa Lateur, dochter van de onvergetelijke schrijver, werd in De Stem (8 februari 1999) geciteerd: ‘Dit is heel speciaal en mijn vader zou dit geweldig gevonden hebben. Jammer dat hij dit niet heeft mogen meemaken.’ Hopelijk prijkt deze kunstvolle map binnenkort in het toekomstig ‘Literair archief en studiecentrum’ dat zich zal nestelen in Huis Thuysbaert te Lokeren.
Deze nieuwe Reynaertburcht wordt dan vanzelfsprekend een afstapplaats op de ‘Nieuwe route voor Reynaert’ (Het Volk, 10 februari 1999). En nu we het toch over routes hebben, halen we er ook een knipsel uit GVA bij: ‘Beelden gommen grenzen uit. Kunstwerken langs nieuwe route nodigen Vlamingen uit tot babbel met noorderburen.’ Deze grensbeeldenroute is 55 kilometer lang en kronkelt doorheen het landelijk grensgebied tussen Hulst en Wachtebeke. Eén van de veertien kunstenaars is Chris Ferket. Zijn beeld Als de vos de passie preekt kan gevonden (en meteen ook Reynaerts sermoen beluisterd) worden aan de Hulsterse basiliek - als vandalen het tenminste intact laten. Nabij de Absdaalse Reynaertbank prijkt een Nobelreliëf van Ferket.
Hulst laat zich traditiegetrouw niet onbetuigd als Reynaert te berde komt. De Stem heeft het over ‘Tien opvoeringen op de wallen’ van het grootschalig muziektheater De Republiek der Negatie. Hugo Metsers III kruipt tussen 2 en 12 september in de pels van de vos. De Gentse Vieze Gasten zetten deze Booniaanse republiek op poten. De gemeente Hulst tast mee in de sponsorbeurs. Volgend jaar is het opnieuw bingo te Hulst. De pers meldt dat Muscial Exchange dan Reynaertland 2000 zal openen met een opvoering van Reynaert - de musical.
Intussen danst ook Sint-Niklaas ijverig mee in het Reynaertspel. De stad ‘grijpt vossenstaart’ en het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Het land van Reynaert uit Lokerse handen. Bij Het Blad wordt dit fraai met kleurenfoto geïllustreerd: ‘Het jaar van de vos’. Voor De Stem is Sint-Niklaas ‘nu dé Reynaertstad’. Herhaaldelijk wordt gewag gemaakt van Reynaerttentoonstellingen, de nieuwe autoroute, het stripverhaal en de cursussen (zodat ‘de vos zonder geheimen blijft voor gidsen’). 44 deelnemers sloten hun cursus af met twee rondritten door het Reynaerdelijke land en ontvingen een getuigschrift van bekwaamheid uit handen van voorzitter Lieven Dehandschutter. Belangstelling ook voor het nieuwe logo van Toerisme Waasland, waar de vos doorheen een grote groene W komt wandelen. Niet minder belangrijk is de tweede, sterk gewijzigde Reynaertcatalogus die bij de voorzitterswissel van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert door de Sint-Niklase stadsbibliothecaris Luc de Backer werd voorgesteld. ‘Het boekje van ongeveer 80 bladzijden bevat alle Reynaertuitgaven die de Bibliotheca Wasiana bewaart.’ Tot slot nog even naar Hulst gesneld, waar de vlag van Het Land van Reynaert werd gepresenteerd en werd gehesen bij diverse monumenten, waaronder het Reynaertbeeld aan de Gentsepoort.
Nog enkele snelle Reynaertsprokkels en -krantentitels, Reynaerdelijk randgesluip: ‘Reynaertuitstap’ (met Tiecelijn naar Frans-Vlaanderen); ‘Reynaert viert Meye’ (in Daknam in de meidagen met muziek, dans en vooral trappist), ‘3de Reinaertfietstocht’ (29 mei tussen Axel en Hulst); ‘Vos Reinaert blijft de Poulidor