De diverse partners kunnen aparte accenten leggen, elk naar eigen draagkracht en inzicht. Allen samen kunnen ze werken aan literaire en cultuurtoeristische promotie. De vzw Tiecelijn-Reynaert is initiatiefnemer van enkele Reynaertprojecten die reeds gerealiseerd of, indien nog niet, toch erg concreet zijn. Ze worden graag aangeboden aan het overlegplatform: wij denken aan de streekgids Het land van Reynaert, de tentoonstelling Reinaert de vos in prent en exlibris, in samenwerking met het Internationaal Exlibriscentrum in Sint-Niklaas. Binnenkort volgt de voorstelling van het nu reeds bewegwijzerd Reynaertlangeafstandspad in samenwerking met de vzw Grote Routepaden. In 1997 wordt een opleiding van Reynaertgidsen gepland in samenwerking met Toerisme Waasland en is er eveneens de start van een drie- of vierdaags Reynaertdagarrangement voor fietsers in samenwerking met Toerisme Oost-Vlaanderen. Bovendien kunnen wandel- en fietspaden, cursussen vormingswerk, verteldagen, lezingen, voorleessessies, toneel- en filmvoorstellingen, publicaties worden opgezet en ontwikkeld, op maat van de diverse partners. Zo kunnen initiatieven voor een breed en geïnteresseerd publiek worden genomen, zonder afbreuk te doen aan reeds bestaande manifestaties voor andere, meer specifieke doelgroepen.
Bijna even belangrijk is het dat met dit project een oude droom wordt gerealiseerd om grens- en regio-overschrijdend te werken. Met dit intergemeentelijk platform, dat binnenkort hopelijk de steun krijgt van de nationale en provinciale politieke, culturele en toeristische overheden, kan ook een interessant overleg ontstaan tussen beleidsverantwoordelijken, niet in het minst door de informele contacten. Dikwijls zijn het precies de contacten en de afspraken in de marge die het meest revelerend en verregaand zijn.
Misschien kan er op termijn ook sprake zijn van faciliteiten voor studie en publicatie. Dit is misschien slechts toekomstmuziek of ijdele hoop? Misschien zijn de valkuilen toch te diep: de oude, zij het gezonde concurrentie, de vrees niet of niet genoeg aan bod te komen, het gebrek aan geloof in het project, een gebrek aan middelen, aan enthousiasme? De kans van wegebbende interesse? Geen nood, we zijn van dit alles niet bang.
Met de start van dit overleg zijn wij bijzonder opgezet. Wij zijn er zeker van dat vele Reynaerdisten, schrijvers en beeldende kunstenaars willen meewerken aan de realisatie van een eigen cultureel imago van de streek. Dit ad hoc intergemeentelijk overleg is een kans die met twee handen dient gegrepen te worden. Het cultuurhistorisch erfgoed wordt zo bewaard en gecultiveerd. Dat het Reynaertverhaal deze belangstelling op het einde van deze eeuw verdient, is een feit. Dat elke tijd zijn eigen vos zoekt in zijn eigen vormgeving, voor eigen publieksgroepen en met eigen accenten, wordt met succes al eeuwenlang bewezen.
Rik VAN DAELE