In Nederland is de Reynaerdistiek ook niet meer wat hij een decennium geleden was. Alleen Paul Wackers en André Bouwman, publiceren nog actief. En dit terwijl er nog zoveel te doen is. Zo bezitten we nog steeds geen tekstuitgave van Reynaerts historie. Met betrekking tot die tweede Reynaert moeten de auteurs- en dateringsvraag opnieuw bekeken worden. Er werd eveneens nog nauwelijks onderzoek verricht naar de Franse epigonen van de Roman de Renart (Renart le nouvel, Le couronnement de Renard) en hun receptie in Vlaanderen. Er is nog werk voor vele generaties, ook al lijkt de Reynaertmaterie voor sommige leken uitgeput.
Dat er nog veel te bestuderen is en dat deze studie interessante resultaten oplevert, wordt opnieuw in dit nummer bewezen. Zo in de tekst van de derde Herman Heyselezing. Het tweejaarlijkse Reynaertluik was weer een succes. De redactie is erg verheugd de tekst van de lezing te kunnen publiceren. Op Pinksterzaterdag hield Paul Wackers een helder betoog over het nog nauwelijks ontgonnen terrein van de Reynaertkinderboeken. Waar dit onderwerp een decennium geleden nog niet door iedereen als ‘vol’ wetenschappelijk werd beschouwd, wordt nu getoond dat een wetenschappelijk apparaat en inzicht in de materie kunnen leiden tot boeiende resultaten.
Naast Wackers' indringende bijdrage over de Reynaertkinderboeken bevat dit nummer een scherp pleidooi van dezelfde auteur voor het herwaarderen voor ons cultureel verleden. ‘Via literatuur kunnen mensen hun situatie verkennen en doorlichten. Ze kunnen hun idealen en hun dromen uitdrukken. En zoals een mens die niet meer droomt het gevaar loopt ziek te worden, of zelfs gek, zo loopt ook een cultuur die de literatuur geen plaats gunt, gevaar; gevaar voor verstarring, bekrompenheid, saaiheid’.
In dit nummer zijn sommige van de traditionele rubrieken aanwezig: de exlibriskroniek, een summiere blik op de recente Reynaertpublikaties, aankondigingen en een portret, een buitenbeentje dit keer. Marcel Ryssen portretteert rozenkweker Wilfried Delforge. Andere traditionele rubrieken zoals de aankondigingen en de krantenrevue werden naar het decembernummer verschoven dat grotendeels in het teken zal staan van het spreekwoord: ‘Als de vos de passie preekt, boer pas op uw ganzen’.
Nu reeds krijgt U verslag van een selectie van talrijke belangwekkende Reynaertmanifestaties, zoals het tweejaarlijkse congres van de Reynard Society in Düsseldorf, de oprichting van een Reynaertschool in Bazel en het vijfde Reynaert-Pinksterweekend, een jubileumeditie met o.a. een tocht naar Hijfte en het Campo Sancto, de begraafplaats van talrijke vooraanstaande figuren uit de Vlaamse Beweging en Reynaerdianen zoals J.F. Willems, J. Goossenaerts en G. van de Woestijne.
Wij beginnen met een ‘In memoriam Bert Peleman’. Deze creatieve Reynaert, Uilenspiegel en Mercator stierf op 6 augustus. Opnieuw verliest Vlaanderen iemand die door zijn talrijke initiatieven de Reynaertnaleving na Wereldoorlog II nieuw leven heeft ingeblazen.
[Rik van Daele]