Bruun op pad
Reynaertkrantenrevue: november 1993-februari 1994. Met een knipoog op berejacht
Laat dit een postume hulde zijn aan de door Reynaert zo hachelijk toegetakelde Bruun. Hij mag deze rubriek openen. Diergaarde Artis te Amsterdam (zo meldde de Volkskrant midden vorig jaar) hield zowaar een heuse berendag en het warenhuis De Bijenkorf zette een forse promotiecampagne op rond ‘huisbeer Bob en zijn familie’. Omroepen gaven knuffelberen aan nieuwe leden en sinds 1991 bestaat er een ‘Beerbericht’, kwartaalblad voor liefhebbers van teddyberen (ongevaarlijke nazaten van Bruun). En gekker kan het niet: voor ‘zieke of kapotte teddyberen’ kan zelfs een berendokter ingeschakeld worden (arme Bruun, je rode kruin en zwaar gehavende rugvel moesten vanzelf genezen). In Gorinchem vierde men de vijfde Berenweek en organiseerde men in het museum een tentoonstelling ‘In de ban van de beer’ (waarin onder andere een zonnebrillende beer die gaat breien als hij opgewonden wordt). A propos, op Artis' berendag kon iedere bezoeker binnen tegen verminderd tarief als hij bij de ingang een beer kon tonen, ‘desnoods een onderbroek met berendecoratie’. Er werd zelfs een berenverkiezing gehouden. Ik ben benieuwd of Bruun daarvoor opnieuw de wilde Ardennen zou verlaten?
Het is hem niet geraden, want in Klapkrant (Onafhankelijke krant voor kinderen, uitgave van De Eenhoorn BUBA te Wielsbeke) van mei 1993 wordt triomfantelijk geconstateerd: ‘Goed nieuws, er zijn weer vossen in ons land’. De milieuvereniging ‘Stichting Omer Wattez’ organiseerde een tentoonstelling rond de vos en andere ‘struikrovertjes’ van bij ons. En naast de hondsdolheidsvrije vos (men strooit speciale koekjes, zo Klapkrant meldt), verrijzen zijn beelden ten allen kante in Vlaanderen, al of niet vergezeld van andere deelgenoten uit zijn beroemde verhaal. De weekbode en Het laatste Nieuws melden fier dat naar aanleiding van de Kattestoet 1994 in leper een Reynaert- en Tybaertmonument zal worden opgericht. Chris Ferket zal ook voor leper enkele Balegemse stenen bovenhalen. De weekbode commentarieert: zo zal de Kattestad ‘de eerste Westvlaamse en meteen de verste pleisterplaats langs de Reinaert de Vosroute’ worden. Die route zou moeten doorgetrokken worden naar Frans-Vlaanderen en ‘net zoals in Sint-Niklaas en leper ook plaatsen aandoen die niet als toponiem in het Reynaert-epos’ [sic] worden vermeld. Het leperse monument op een grasveld nabij de Rijselpoort wordt een ‘Keltisch’ monument waar bezoekers door zullen kunnen wandelen en waarop in bronzen letters een fragment uit het epos zal te lezen zijn. Het nieuwe Reynaertgeweld komt uit de Westhoek, Albert!
Sedert kort publiceert ene Marcella Baete in ‘Beknopt Verslag’ van Het Nieuwsblad wekelijks een cursiefje. Op 17 december 1993 deed zij het onthutste lezerspubliek kond dat zij Reynaert niet kon zijn, wel Cuwaert! Voor haar leeg blad gezeten droomt ze ervan een afstammeling te zijn van Willem die Madoc maakte. Maar L.P. Boon was haar voor. Ze kruipt in diverse pelzen, maar trekt die even fluks weer uit. Nobel kan ze niet zijn gezien haar voorouders ‘fabrieksarbeiders à la Daens’ waren; Grimbeert alleszins niet, ‘want ge