Reynaerdiefje
De lijst van moderne Reynaertbewerkers is indrukwekkend. Dit geldt zowel wat de lengte als wat de namen betreft. In vroegere nummers verschenen reeds monografieën over Louis Paul Boon en Piet Punt (Albe). De lijst zal trouwens nog langer worden, want momenteel werkt Gerrit Komrij ook aan een Reynaertbewerking, net als de Vlaamse jeugdschrijver Henri van Daele. In dit laatste nummer van de vierde jaargang komen twee Westvlaamse auteurs aan bod, nl. Stijn Streuvels en Guido Gezelle. Deze twee literaire groten hebben elk op hun manier de Reynaert in hun werk ter sprake gebracht. Streuvels bewerkte de ‘matière renardienne’ liefst vier keer. Een artikel over zijn bewerkingen staat op stapel. In een boeiende ex-libris-bijdrage gaat W. Feliers nu reeds in op enkele aspecten van Streuvels' Reynaertactiviteiten. Hij heeft bijzondere aandacht voor de mooie tekeningen die door Gustave van de Woestijne voor Streuvels' Reynaertwerk ontworpen werden. Gezelle publiceerde onder het pseudoniem Spoker heel wat satirische verzen in het Antwerpse weekblad Reinaert de Vos. Marcel Ryssen, net als Gezelle leraar en Westvlaming, verrichtte een boeiend verkennend onderzoek.
Maar ook nu nog inspireert de Reynaert de dichter. Herman Vos - ‘what's in a name’ - schreef n.a.v. de dertigjarige verjaardag van de ‘Orde van de Vossestaart’ te Rupelmonde een gelegenheidsgedicht (p. 148-149). Die verjaardag, waarover reeds uitvoerig in een vorig nummer sprake was, inspireerde ook andere kunstenaars. Wij beloofden reeds vroeger het werk af te drukken van Frank-Ivo van Damme en eega Joke van den Brandt (p. 146-147) en van Wim de Cock. De originele houtsnede van Wim de Cock is, zolang de voorraad strekt, het geschenk van 1994 voor de steunende leden van Tiecelijn (p. 126). Wij willen de kunstenaar hiervoor hartelijk danken.
Het abonnementsgeld 1994 blijft 200 BF. Wie zich ook volgend jaar wil verzekeren van Tiecelijntjes, kan nu reeds op een van de rekeningnummers op de groene kaftbladzijde hiernaast, het gewone abonnementsgeld of de bijdrage van steunend lid storten. De enkelingen die nog niet betaalden voor 1993, kunnen meteen voor 1994 betalen.
De abonnementsprijs blijft zo laag omdat Tiecelijn nog steeds ambachtelijk gemaakt wordt, omdat vier mecenassen jaarlijks een duit in het zakje doen, omdat 20 abonnees steunend lid werden, en ook - en vooral - omdat het Vlaamse Ministerie van Cultuur Tiecelijn voor 1993 een subsidie toekent van 50.000 BF. Wij willen hierbij minister van cultuur H. Weckx, zijn administratie en de leden van de beoordelingscommissie hartelijk danken. Deze toelage is voor de Tiecelijn-redactie een stimulans en een erkenning. Tot slot willen wij ook de sponsors van Reynaert bloemleest Tiecelijn danken. Door hun tussenkomst en de verkoop tijdens de eerste maanden, is de vzw Tiecelijn-Reynaert praktisch uit de kosten. Dit moge Tiecelijn-abonnees er niet van weerhouden om deze kwaliteitsvolle publikatie te bestellen. Het boek, dat verkocht wordt tegen een prijs die nauwelijks de produktiekosten overstijgt, en dat o.a. voorzien van is van ruim 30 perfect gedrukte ex-libris, mag in geen enkele Reynaerdofielenbibliotheek ontbreken.
[RvD]