aankondigen (een vos in bruine pij die met fikse stap het Wase groen doorklieft tussen canada's en de Wase raap), even verschrikt wakker worden met een spitse tekening van Ernest Metz. Reynaert tooit zich voortaan met een gasmasker. De horizon werd een rooklijn waarin een aaneengesloten file ‘aanbumpert’, terwijl onderaan een gealarmeerd schilder het ‘land’ in ‘ramp’ van Waas verandert. De groeiende expansie van de Antwerpse haven bedreigt de leefbaarheid in het Waasland. Het ‘soete’ dat helaas geleidelijk ‘zuur’ wordt. We hadden het er al over in Het land van Reynaert.
Laten wij de somberheid van vossemoord, slappe symboliek en rampen verlaten voor vrolijkere persmeldingen van vossegetrippel. De Reinaertgalerij op de Grote Markt in Sint-Niklaas bestaat één jaar, wat moest gecommemoreerd! Het motto: galerij Reinaert speelt Reynaert. Het werd aangekondigd als een ‘grandioos evenementen-weekend’, drie dagen aan een stuk: 8-9-10 november. Er was maar weinig Reynaert te zien... Het massaspel ‘Ik, Reynaert!’ liep er gemaskerd even rond en er was een mini-banket, een even-presenteren-van-het-Reynaertgebak. Het programma vermeldde ook een doorlopende tentoonstelling van achtendertig unieke tekeningen van Wally Laureys uit het Reynaertverhaal. De echte vos hebben we niet gezien.
Die echte vos begint anders de Van Goghs en andere moneymakers aardig naar de keel te springen. Het Dyckse Reynaerthandschrift, tot voor kort in het bezit van de Duitse familie zu Salm-Reifferscheid, werd voor dertig miljoen door de Universiteitsbibliotheek van Münster gekocht. Behalve een Utrechtse en een Zeeuwse krant (PZC) was de informatie in de cultuurbladzijden van de nationale kranten beknopt en de melding uiterst kort.
Eigenlijk is het toch weer opvallend hoe de vos de laatste weken herhaaldelijk de pers haalde -en ons overzicht is verre van volledig (u kan ons hierbij helpen). Bij voorbeeld naar aanleiding van de zoveelste dramatisering van het Reynaertverhaal door toneelkring Verbroedering uit Grembergen. Zes opvoeringen in de tweede helft van november in een creatie en een regie van Leo Janssens. Vijftig uitvoerders brachten het aloude epos tot leven. (Een bespreking in Tiecelijn, jg. 5, 2.) Andere Reynaertopkikkertjes plukkend vonden we heel wat recensies van het facsimile van het Comburgse handschrift en in de regionale edities van de grote Vlaamse kranten een verslag van de persconferentie gehouden ten stadhuize van Sint-Niklaas op 16 december van het massaspel ‘Ik, Reynaert!’.
De vos was niet alleen aanwezig in het dagblad, maar ook op TV. Toevallig keek ik naar het VTMse “Dierenplezier” en daar verscheen ook de vos, al was het Reynaerts verre Noordpoolneef: enkele beelden, een vraag over het weinig bekende dier én enige toelichting door blonde Lynn, die blijkbaar toch niet de juiste titel van het middeleeuwse verhaal kende. Het weze haar vergeven.
Neen, Reynaert is nog bijlange niet dood. Zijn wij te verwaand wanneer we, dit alles constaterend, met genoegen terugdenken aan de prille zaterdagmorgen waarop wij te Sint-Niklaas nabij de vos van Poels, met strop om de nek, enthousiast de raaf oplieten? P.S. Onze oprechte verontschuldigingen dat we ditmaal niets schreven over weeral een nieuw Reynaertbeeld ergens in het Waasland.
[Marcel RYSSEN]