Heft Reynaert dese twe verdoert
Dat si mit hem gingen (F 3035-37).
Het ex-libris is ontworpen en uitgevoerd door de Nederlandse graficus Ad. Snelders. Deze kunstenaar heeft reeds vele ex-libris met fauna- en flora-onderwerpen op zijn palmares. Het is wellicht daarom dat De Haas hem de opdracht heeft gegeven of... is hij ook een medeminnaar van de Reynaert? De lijnets dateert van 1987 en is -in mooie bruine tintenop de handpers afgedrukt, op slechts honderd exemplaren.
Het is een dynamische prent geworden vol beweging (‘mit hem gingen’) en... voorspellend: is in de afgeknakte boom niet de voorafbeelding te zien van de latere dramatische gebeurtenissen?
Ic ben mit rechte op hem gram
Keerde hi hem om ende waende vlien
Mar dat en conste hem niet gescien
Want Reynaert hadden ondergaen
Die porte ende grepene saen
Bi der kele mordelike (F 3079-86).
Gaan we in de metamorfose van het dierenepos van de menselijke betekenis naar het werkelijke dierenleven, dan is in zijn zoölogisch leven, de haas een uitgesproken schuw dier, in hoofdzaak een nachtdier. Hij is ook een prooidier bij uitstek, dat niettegenstaande zijn snelheid en zijn hazehart toch gemakkelijk te vangen is door roofdieren. In de vrije natuur is de vos zijn grote belager. Het is meesterlijk dat in de Reynaert ook dit zoölogisch aspect volledig tot zijn recht komt en dat zo de haas de natuurlijke prooi zal worden van de vos in diens burcht.
In Goethes Reineke fuchs (Sechster Gesang) wordt de scène voorafgaande aan de hierboven besproken scène ook uitgebeeld door Von Kaulbach.
Sagte: Leset sogleich mir etliche heilige Worte
Ueber Reineken hier, ihn auf die Reise zu segnen,
Hier staat Reineke (Reynaert) gebogen, sluw onderdanig, en is Lampe der Hase (Cuwaert) in een meer dienende rol met een bange blik. In de schatepisode spreekt Cuwaert Reynaert dermate naar de mond dat het toch wel duidelijk wordt dat hij zeer bang is voor