eerder op een plaat stond of niet. Wire ziet wat Roxy doet met lede ogen aan. Als dit hun eigen voorland is, dan liever niet.
Altijd in zijn harnas, de voorman die het publiek in kijkt, die op iedere foto zijn zelfde smoel opzet. Je zou het in een boek kunnen lezen, op zijn minst pretenderen dat in de hand te houden. Het is de schrijverspose die menig artiest goed kent. Ach, ik speel dan wel in een film of sta op het toneel, maar je moet eigenlijk weten dat ik me veel meer een schrijver voel dan een acteur of artiest, ik hou helemaal niet van het artiestenleven. Ik ben ook eigenlijk een schrijver en geen toneelspeler, niet zomaar iemand die in een band speelt. Altijd dat harnas, altijd maar die pose. De kunstenaar of curator die steeds meer over zijn woorden struikelt naarmate hij vaker het woord poetic gebruikt. Je zal maar schrijver zijn in die wereld.
*
‘Order for order’ verschijnt op de solo-elpee A-Z van Colin Newman, met als credits voor de tekst zijn eigen naam en die van Bruce Gilbert, de gitarist van Wire. Direct na de tour met Roxy gaan ze de studio in om 154 op te nemen. Ze voelen zich gesterkt, kennen het materiaal. En ze hebben ideeën, plannen. Met zijn vieren gaan ze naar EMI om hun campagneplan voor te stellen. In alle bushokjes van Engeland zou een poster moeten komen te hangen met alleen maar die drie cijfers, 154. Op de plaat ook alleen het getal. 154 is volgens de agenda van Gotobed het aantal optredens dat ze gedaan hebben, de vijftien dagen met Roxy incluis. De rest van het promotiebudget willen ze gebruiken om filmpjes te maken om hun nummers te illustreren, om ze op tv te kunnen vertonen. Ze worden lachend het kantoor uitgezet. ‘Television doesn't sell music’. Een jaar later begint Music Television, MTV. Wire is dan uit elkaar.
15 juni 1990. Ik loop langs een brede laan in een buitenwijk van Brussel, met links de huizen en rechts zicht over de stad. Bij een vrijstaand huis bel ik aan. Colin doet open, een mok thee met melk in de hand, en gebaart me buiten te wachten. Achter hem zie ik aan het einde van de gang Malka Spigel in de keuken staan, de zangeres van Minimal Compact. Hij verwisselt precies dezelfde Chinese sandalen die ik ook altijd voor een paar gulden in de toko koop voor schoenen en loopt met me mee naar buiten, dezelfde weg terug als waar ik vandaan kwam. Bij de kruising pakt de punklegende me bij mijn mouw als ik voor het drukke verkeer dreig over te steken.