Michelin
Maar als het sterrensysteem zoveel voordelen heeft, waarom stralen sterren dan niet overal? In de discussies hierover worden nogal eens bezwaren genoemd die mij overkomelijk lijken. Zo vinden sommigen het onwenselijk dat drie sterren verreweg het meest voorkomen. Anderen wijzen erop dat het sterrensysteem te weinig ruimte laat voor nuancering, en dat veel lezers pijnlijk verrast blijken als ze naast een genuanceerde recensie een extreem hoog of laag aantal sterren aantreffen.
Mijn bezwaren tegen het toevoegen van sterren liggen op een ander vlak. Sterren suggereren dat waardering net zo'n eendimensionaal criterium is als bijvoorbeeld formaat, maar dat is bij culturele producten natuurlijk niet het geval. Aan elk cultureel product kunnen altijd meerdere waarderingsaspecten onderscheiden worden, zoals - bij toneel - het stuk, de regie en de acteurs. Als de beoordeling op die aspecten ongeveer gelijkluidend is, kan het zinnig zijn om een totaaloordeel in de vorm van een cijfer te geven. Loopt het recensentenoordeel over de onderdelen uiteen, dan kan hij gaan middelen, maar hoe informatief is dat gemiddelde dan nog?
De recensent kan die waarderingsaspecten ook gaan wegen, bijvoorbeeld door de acteursprestaties het zwaarst te laten meetellen. Maar om de recensent op dit pad te kunnen volgen, zal de lezer toch weer op de tekst aangewezen zijn. Dat hoeft niet bij het laatste alternatief, waarbij voor elk waarderingsaspect een apart icoontje wordt gekozen. Deze oplossing heeft de beoordelaar met de meeste ervaring gekozen: restaurantgids Michelin, die al sinds 1926 sterren uitdeelt. Michelin gebruikt verschillende icoontjes voor ligging, luxe, kwaliteit van het voedsel, voordeligheid en zo meer. Maar hierbij blijkt het vele de vijand van het goede.
Sterren mogen de haastige consument een dienst bewijzen, er is nóg een reden waarom ze de tekst van een recensie nooit helemaal kunnen vervangen. Culturele producten zijn niet alleen bedoeld ter consumptie, maar ook ter discussie. Een auteur of regisseur doet met een boek of een voorstelling een zet in een gesprek over wie we zijn en waar we naartoe gaan. Een recensent doet vervolgens de tweede zet. En zo gaat het verder. Aan deze functie kunnen de sterren per definitie geen recht doen, want voor een discussie is taal nodig.
Kortom, sterren beloven veel, maar bieden weinig. Ze lijken exact, maar zijn vaag. Het sterrensysteem krijgt van mij dus *****.