Bobotaal
Achter het Twitter-account @Bobotaal gaat iemand schuil die zich ‘De wethouder’ noemt, en die niets anders twittert dan staaltjes van wat bekendstaat als ‘managerstaal’: het jargon van leidinggevenden, beleidsmakers en hun adviseurs. ‘Bobotaal’ dus. Een willekeurige greep uit recente tweets: ‘Een focuspunt helpt om mensen meer betrokken te maken’, ‘Dit is echt even bedoeld als aanloop naar de start’ en het door minister van Justitie Ivo Opstelten uitgesproken ‘Er vindt een stevige inzet plaats om nieuwe maatregelen in te zetten en om bestaande maatregelen te intensiveren.’
Volgens De wethouder hoef je echt niet ver te zoeken om bobotaal in het wild aan te treffen. Dit overlegjargon is allang niet meer voorbehouden aan managers - een aanzienlijk deel van de Nederlandse kantoorbevolking bedient zich inmiddels van dit ‘glijmiddel van de bestuurlijke sector’.
De losse tweets van @Bobotaal zijn vaak treurigstemmend in hun platgetreden vaagheid, en daardoor grappig - maar ze worden pas écht leuk als je er veel achter elkaar leest. De wethouder vond dat blijkbaar ook: een deel van zijn tweets is onlangs verschenen in het boek Bobotaal. De vaagtaal heeft hij daarin verwerkt in min of meer afgeronde verhaaltjes over werkvloerbelevenissen van alledag. Het resultaat is een verzameling sketches over de moderne kantoormens in zijn habitat: de overlegsituatie.
In het nawoord bij het boek wordt nog kort ingegaan op wat bobotaal is en waarom het gebruikt wordt, en voor wie zijn kantoorloopbaan nog moet beginnen is er een korte cursus ‘Hoe leer ik bobotaal?’
Bobotaal. Over gebakken lucht en hoe je ermee wegkomt is een uitgave van Ambo/Anthos en kost €12,50 (gelijmd, 147 blz.).
ISBN 978 90 2632784 1