De kwestie
Frank Jansen
Alle gemeenteteksten in eenvoudige taal?
Steeds meer gemeenten communiceren in eenvoudige taal met de burger. Hun ideaal is dat gemeente-uitingen zó eenvoudig en duidelijk geformuleerd zijn dat 95 procent van de burgers ze kan begrijpen. In de volksmond wordt dat ook wel ‘jip-en-janneketaal’ genoemd.
Maar is alles wel op dat niveau uit te leggen? Vereisen complexe beslissingen en voornemens niet soms ook complexe taal, bijvoorbeeld omdat er juridische haken en ogen aan zitten?
Op de website van Onze Taal reageerden 641 mensen op de vraag. Hun mening: alle teksten van de gemeente moeten in...
EENVOUDIGE TAAL 26%
DE TAAL DIE DE SITUATIE VEREIST 74%
De poll ontlokte veel reacties op de website, en daaruit werd in ieder geval één ding duidelijk: de term jip-en-janneketaal kunnen we beter niet meer bezigen. Die wekt het misverstand in de hand dat alle gemeenteteksten voor kleuters geschreven moeten worden; de term is hard op weg om een communicatiekundig scheldwoord te worden.
De foruminzenders doen allerhande suggesties voor de teksten zelf, bijvoorbeeld om van alle (belangrijke) gemeenteteksten twee versies te maken: een gewone en een maximaal duidelijke. Of om altijd een samenvatting toe te voegen in duidelijke taal.
Veel bijdragen bepleiten een stijlkeuze op grond van de wensen van de doelgroep. Dat klinkt correct en het kan natuurlijk nooit kwaad, maar het helpt ons misschien niet veel verder zolang we zo weinig van die wensen weten. Bovendien bestaat die doelgroep waarschijnlijk uit subgroepen met heel diverse voorkeuren.
De nieuwe kwestie vindt u op www.onzetaal.nl/poll zodra zich iets aandient; via Taalpost, Facebook en Twitter wordt deze dan aangekondigd.