Van Aaf tot z
Selfie
Een paar buurtgenoten zaten buiten op een muurtje bij de pizzeria te wachten - zó gezellig dat mijn vriend besloot om een foto van hen te maken met zijn telefoon. ‘Kijk, hij maakt een selfie van ons!’, riep de ene buurtgenoot.
Ik wilde de warme sfeer niet verpesten, maar het klopte natuurlijk niet wat die man zei. Als een ander een foto van je maakt, en als de fotomaker zichzelf niet in de foto gepropt heeft, dan is het geen selfie.
Dan is het gewoon een foto.
Dit verkeerde gebruik van selfie hoor ik vaker.
Zo is een van de beroemdste selfies van de wereld de selfie die Ellen DeGeneres zogenaamd maakte tijdens de Oscars. Op de foto staat zijzelf met nog een heleboel Hollywoodsterren. De selfie van Ellen, werd hij overal genoemd. Maar acteur Bradley Cooper, die op de voorgrond stond, heeft hem gemaakt. Dat zie je aan zijn lichaamshouding, maar toch is en blijft het de selfie van Ellen.
Toen is de vertroebeling denk ik begonnen.
Niet zo lang geleden zag ik een foto van minister Frans Timmermans die met een grote groep jongeren op de foto was gegaan bij het tv-programma College Tour. Hij had de foto op zijn Facebookpagina gezet en erbij geschreven: ‘Een selfie met presentator en deel van de in totaal 500 aanwezigen.’ Ook dat klopte niet; Timmermans hield duidelijk de iPhone in kwestie niet vast want hij had zijn armen omlaag. The Post Online, de site die Timmermans betrapte op het verkeerde gebruik van het woord selfie, had als verklaring: ‘Dit is één of andere voorlichter die een kiekje heeft gemaakt en tegen zijn minister heeft gezegd: “Wees hip, noem het een selfie.”’
Zou dat het zijn? Vinden mensen selfie hipper klinken dan het aloude foto, en gebruiken ze het daarom?
Ik denk dat er iets anders achter zit, iets wat vooral voortkomt uit de klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Iedereen heeft het woord selfie nu honderden keren voorbij zien komen, je ontkwam er niet aan, en toen werd het in 2013 ook nog woord van het jaar. Het is doorgedrongen tot het collectieve bewustzijn, het is een woord met een hype, dus willen mensen het graag en vaak gebruiken. Ook als het niet van toepassing is. En ook als ze blijkbaar niet weten wat het betekent.
Toch knap dat je dat allemaal voor elkaar krijgt, als woord.
AAF BRANDT CORSTIUS