Vraag en antwoord
Taaladviesdienst
Meld(t) u aan
? Is het ‘Meld u nu aan voor de cursus’ of ‘Meldt u nu aan voor de cursus’?
Illustratie: Matthijs Sluiter
! ‘Meld u nu aan voor de cursus’ is juist. Het gaat hier om de gebiedende wijs van zich aanmelden, en die werkwoordsvorm krijgt geen t. Denk aan zinnen als ‘Kom naar voren’ en ‘Plan uw reis goed.’ In een gebiedende wijs heeft het werkwoord dus altijd dezelfde vorm als in combinatie met ik: ‘Ik kom naar voren’, ‘Ik plan mijn reis goed.’ (Zie verder het kader hieronder.)
Doordat in ‘Meld u nu aan’ het woord u staat, zou je kunnen denken dat meldt juist is (net als in ‘Loopt u maar even mee’) - alleen is u hier niet het onderwerp van de zin, maar een variant van zich. Bij werkwoorden met zich, zoals zich aanmelden, moet altijd een vorm van zich worden gebruikt, en die is afhankelijk van het onderwerp van de zin: ‘Ik meld me aan’, ‘Jij meldt je aan’, etc. Dat geldt ook voor de gebiedende wijs: ‘Meld je aan’, ‘Meld u aan.’ Dat er geen t achter de gebiedende wijs komt, is goed te horen (en te zien) als je het vergelijkt met andere werkwoorden met zich: ‘Schrijf u/je nu in’, ‘Geef u/je nu op voor de cursus’, etc. Hier zal waarschijnlijk niemand spontaan kiezen voor ‘Schrijft u nu in’ en ‘Geeft u nu op voor de cursus.’
Niet in alle zinnen met u na het werkwoord is dus sprake van een gebiedende wijs. Het is bijvoorbeeld ‘Komt u maar naar voren.’ Daarin is u het onderwerp van de zin; de constructie is vergelijkbaar met ‘Komen jullie maar naar voren.’ Hier past het werkwoord zich aan het onderwerp aan; daarom staat er wel een t achter kom.