damse taalkundige Frida Balk-Smit Duyzentkunst fel van leer tegen de behandeling van het woord jood in Van Dale. De Utrechtse hoogleraar Henk Verkuyl schreef in 1991 een uitvoerig artikel over deze kwestie. Volgens Verkuyl stonden er in Van Dale ‘restanten van antisemitisme’.
Kort na het verschijnen van de twaalfde druk in 1992 zei een van de toenmalige hoofdredacteuren, dr. Hans Heestermans, tegen Onze Taal: ‘Ik heb vrij lang met joodse mensen gesproken over het woord jood in de geïncrimineerde betekenis - “woekeraar, afzetter, al te handige zakenman”. Velen van hen vinden dat ik dat woord moet schrappen. Maar dan zeg ik altijd: dan moet ik ook andere woorden schrappen, zoals boer. Bovendien zou ik door de betekenis van dat woord te schrappen de taalwerkelijkheid geweld aandoen. Dan zou Van Dale lijken op een Russisch geschiedenisboek, dat bij elke nieuwe regering de geschiedenis herschrijft.’
Met het schrappen ondergraaft het woordenboek zijn eigen uitgangspunt: het objectief beschrijven van de taal.
Dat klonk heel principieel, maar in feite waren Heestermans en zijn redacteuren wel degelijk aan het schrappen geslagen. Niet bij de samenstellingen met boer, neger of zigeuner, wel bij samenstellingen met joden. Stonden er in 1984 nog 61 van dergelijke samenstellingen in de grote Van Dale, in 1992 waren dat er nog maar 35. In 1999 daalde dit aantal tot 32 en in de jongste in boekvorm verschenen editie van de grote Van Dale, uit 2005, staan er 34.
Welke samenstellingen werden er in de loop der jaren geschrapt? In de eerste plaats woorden met een negatieve betekenis, zoals jodenwinst en jodenwoeker voor ‘ongeoorloofde winst, woekerwinst’, maar ook termen als jodenbloempje (een plantnaam) en jodenkoffie (‘koffie met kaneel, suiker en melk’ - het synoniem boerenkojfie staat nog wél in Van Dale).
Later gaf Heestermans toe dat die schrappingen voortkwamen uit druk van buitenaf. De grote Van Dale is een commercieel woordenboek en men had het, zo vertelde Heestermans in 2004 aan NRC Handelsblad, bij de uitgeverij ‘benauwd’ gekregen van alle kritiek op deze specifieke groep woorden.