De kwestie
Frank Jansen
Examenklachten over moeilijke woorden terecht?
Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) gingen opvallend veel klachten van eindexamenkandidaten dit jaar over moeilijke woorden. Zo wisten veel vmbo'ers niet wat het woord kanttekening in het examen Nederlands betekende. En in een economie-examen struikelden leerlingen over partieel. Zijn die klachten van scholieren terecht? 1110 mensen gaven hun mening.
JA, ZO'N EXAMEN MOET WEL AANSLUITEN BIJ DE WOORDENSCHAT VAN DE LEERLING 11%
NEE, ZULKE WOORDEN MOGEN BEKEND WORDEN VERONDERSTELD 89%
Wat het betekent om een taal te leren, hangt van het beoogde taalniveau af. De hoeveelheid klanken in een taal is eindig, evenals de regels om klanken te combineren, hetzelfde geldt voor zinsdelen als bouwstenen voor zinnen. Dat hebben we snel onder de knie. Maar de hoeveelheid bouwstenen van de woordenschat is vrijwel oneindig groot. Geen wonder dat mensen zo verschillen op het punt van de soort en de hoeveelheid woorden die ze kennen. Het is de taak van het onderwijs om die variatie te beteugelen, en er op die manier voor te zorgen dat zo veel mogelijk landgenoten elkaar begrijpen.
Hoort kanttekening tot de basiswoordenschat? Wie het woord kent, vindt natuurlijk van wel; wie het niet kent, houdt zijn mond. De echte vraag is op welke manier we over deze problemen wat objectiever kunnen beslissen. Als de ophef over deze kwestie daartoe leidt, is dat een positieve ontwikkeling. Overigens mochten de leerlingen kanttekening, of enig ander woord, gewoon in hun woordenboek opzoeken. Dat lijkt een oplossing, maar dat is het juist bij dit soort typische analysewoorden niet. Van Dale geeft bijvoorbeeld vier tamelijk verschillende betekenissen.
De nieuwe kwestie vindt u op www.onzetaal.nl/poll zodra zich iets aandient; via Taalpost, Facebook en Twitter wordt deze dan aangekondigd.
Foto: Wilbert van Woensel