Redactie Onze Taal
Lezer
Foto: Edin Tuinstra
Naam Jaap Tuinstra.
Woonplaats Amsterdam.
Geboren Amsterdam, 8 mei 1959.
Beroep Bioloog en milieukundige; werkzaam bij de Technische commissie bodem, een adviescommissie van de Rijksoverheid.
Opleiding Doctoraalstudie biologie.
Vreemdetalenkennis Engels, Frans en Duits, en een klein beetje Bosnisch, de taal die mijn zoon spreekt als zijn moedertaal. Verder een beetje Fries, de taal van mijn vader.
Partner, kinderen Mijn levenspartner en ik hebben één zoon, Edin, 10 jaar.
Hobby's/vrije tijd Schilderen, tekenen en muziek; ik zing in een a-capellakoor en speel zo nu en dan piano. Verder hebben we net een zeilboot gekocht.
Onze Taal-lid sinds eind 2012.
Waarom werd u lid? Ik hou van taal en zag het blad voor het eerst bij een taalliefhebber die mijn interesse wekte.
Andere tijdschriften Ik lees een paar vaktijdschriften op milieugebied. Ook blader en lees ik graag in de National Geographic en in One World. De wekelijkse Donald Duck voor Edin belandt vaak in mijn handen.
Krant Nrc.next.
Televisie Laat op de avond kijk ik nogal eens naar langere documentaires en muziek-programma's. De laatste tijd was The Voice of Holland een familiehit op de vrijdagavond.
Radio Meestal Radio 2.
Boek Momenteel lees ik De witte tijger van Aravind Adiga, een confronterend boek over menselijke schoonheid en slechtheid, dat zich afspeelt in India.
Website Een favoriete website heb ik niet.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? De wat langere artikelen, vooral de interviews.
Wat zelden? De rubriek ‘Reacties’.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? De verschillen tussen talen zijn interessant. Ook veranderingen in een taal en het ontstaan van dialecten houden me bezig. Taal wordt constant verrijkt.
Welke niet zo? Ik ben niet zo van de weetjes en de taalfeiten.
Favoriete Onze Taal-artikel Het interview met Mart Smeets in een van de eerste nummers van Onze Taal die ik als abonnee ontving.
Aantrekkelijkste taaltrend Veel nieuwe woorden komen in de taal door nieuwe technologieën, zoals internet. Dat zorgt ook voor allerlei grappige nieuwigheden. Zo hoorde ik een vriendje van Edin laatst vragen: ‘Wil je me je skypenaam even snapchatten als je op je iPad zit?’
Ergerlijkste taaltrend Het verdwijnen van de r in woorden als maar. De r wordt steeds meer vervangen door een vage ruis achter in de keel.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Ja, dat van mijn zoon bijvoorbeeld. Taalgebruik is iets waarop hij later door anderen zal worden beoordeeld, hoe onterecht misschien ook.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Als ik iets goed vind klinken terwijl het niet volgens de taalregels is, kan ik zo'n ‘taalfout’ hardnekkig volhouden. Laatst ging het op mijn werk over ‘onverwachte gebeurtenissen’. Ik hield het lang op ‘onverwachtse gebeurtenissen’.
Beste taalgebruiker Thomas Rosenboom om zijn beeldende en precieze taalgebruik.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Afkortingen bestrijden, en jargon zonder nadere uitleg.
Lelijkste woord Gecheckt.
Mooiste woord Zuigeling.