De kwestie
Frank Jansen
Mogen ambtenaren de voornaam van je kind beïnvloeden?
Als je de geboorte van je kind aangeeft bij de burgerlijke stand, moet je de ambtenaar ook vertellen hoe het kind heet. Die ambtenaar heeft het recht om namen te weigeren. Willen we dat? Via www.onzetaal.nl/poll gaven 819 mensen hun mening.
AMBTENAREN MOETEN VAKER RARE NAMEN WEIGEREN 60%
AMBTENAREN MOETEN ZICH NIET MET NAMEN BEMOEIEN 21%
ZOALS HET NU GAAT, IS HET PRIMA 19%
Eén blik op de lijst met ‘225 bizarste kindernamen van 2013’ van Vernoeming.nl (afgeleid van de in januari gepresenteerde voornaamgegevens van de Sociale Verzekeringsbank) volstaat om te begrijpen waarom zo veel mensen vaker een ingreep van ambtenaren wensen. We vinden daarop onwelvoeglijke namen (zoals Phuc), gewild originele bedenksels (Shearisvyènshally) en niet te onthouden orthografische experimenten (QuiNHCy). En dan zijn er ook altijd weer de voornaamreeksen waarvan de initialen een scabreus acroniem vormen (B.H. van Boven). Het is de taak van de staat, in dit geval de ambtenaar, om de zwakken te beschermen, en dat zijn in dit geval duidelijk de nog onmondige kinderen, zo vindt een ruime meerderheid.
Wat kun je daarop tegen hebben? De reacties die de creatieve ouders naar Vernoeming.nl gestuurd hebben, maken het meteen duidelijk. Zij zijn vaak maanden met de keuze van de voornaam bezig geweest, hebben allerhande belangen afgewogen, maar hebben zeker het belang van hun kind vooropgesteld. Het resultaat van dit intieme gezinsoverleg heeft voor hen een bijzondere betekenis, die ons en de overheid ontgaat. Dat is niet erg, want we hebben ons er niet mee te bemoeien. En als het kind de naam niet mooi vindt, dan kiest het toch een andere?
De nieuwe kwestie vindt u op www.onzetaal.nl/poll zodra zich iets aandient; via Taalpost, Facebook en Twitter wordt deze dan aangekondigd.