Redactie Onze Taal
Lezer
Foto: Pia Keiding
Naam Casper Koene.
Woonplaats Brussel.
Geboren Amsterdam, 3 maart 1943.
Beroep Gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut en praktijkopleider bij de Psychologenpraktijk Bos en Lommer in Amsterdam. Ook in Brussel praktiseer ik.
Partner, kinderen Getrouwd met Pia Keiding; twee kinderen (dochter Daphne en zoon Sascha) uit mijn huwelijk met mijn in 1994 overleden eerste vrouw Katja. Ik heb twee stiefdochters: Iben en Christine.
Opleiding Gymnasium-ß. Doctoraal klinische psychologie.
Hobby's/vrije tijd Ik werk graag met mijn handen. Vroeger tekende en schilderde ik, maakte ik decoupages en graveerde ik glazen. Tegenwoordig komt dat er allemaal niet meer zo van. Wel fotografeer ik nog wat. Gewoon de dagelijkse boodschappen doen en koken vind ik eigenlijk heel fijn. Muziek betekent heel veel voor mij; ik luister heel veel en speel nog wat piano. En ik reis graag.
Onze Taal-lid sinds medio 1977.
Waarom werd u lid? Vermoedelijk omdat ik het tijdschrift langer wilde houden dan mogelijk was: Onze Taal zat namelijk in de circulatiemap bij mijn toenmalige werkgever.
Andere tijdschriften Buiten enkele vaktijdschriften eigenlijk niets.
Krant Af en toe de Volkskrant of Trouw.
Televisie Een jaar of wat geleden hebben we het bijna een jaar zonder tv gedaan. In die tijd hebben we de goudmijn van de Brusselse openbare bibliotheek ontdekt, waar zó veel moois aan films te vinden is dat nu nog steeds de tv vaak wekenlang niet aangaat.
Radio Ik luister bijna uitsluitend naar Radio 4, hoewel ook de Vlaamse zender Klara veel te bieden heeft voor mijn inmiddels uitsluitend klassiek georiënteerde oren.
Boek Marijke Höwelers Van geluk gesproken. Die Dichtungen van Georg Trakl herlees ik geregeld, en Per Olov Enquists Het bezoek van de lijfarts is voor mij van extra betekenis omdat mijn vrouw enkele honderden meters van de plaats van handeling van dat boek opgroeide.
Website Wikipedia, de Geïntegreerde Taalbank, Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, Project Gutenberg.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? Tegenwoordig begin ik meestal bij het begin.
Wat zelden? De taalpuzzel.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Lastig te zeggen, toch maar etymologie.
Favoriete Onze Taal-artikel Heb ik niet.
In welk opzicht is Onze Taal veranderd sinds u lid werd? Het blad is minder bezadigd geworden.
Aantrekkelijkste taaltrend Geen idee.
Ergerlijkste taaltrend Dat mensen elkaar het hedonistische ‘een fijne dag nog’ toewensen.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Niet zomaar ‘in het wild’. Zeker wél als ik uitgaande brieven en rapportages moet accorderen van de collega's die bij mij in opleiding zijn. En dat wordt gewaardeerd.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Bewust in ieder geval niet. Maar onbewust, wie zal het zeggen...
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Zorgen voor meer muziek- en drama-les op de basisschool. Muziekbeoefening blijkt immers van belang te zijn voor de taalontwikkeling.
Beste taalgebruiker Peter van Straaten.
Lelijkste woord Ken ik eigenlijk niet. Vooruit dan: uitprinten.
Mooiste woord Zinderend.