Tegenstander
Er zijn, zo blijkt uit het onderzoek, op de hele wereld maar twaalf landen waarin de kinderen beter lezen dan de onze. Is dat reden voor alarm? Het gemiddelde Nederlandse lezertje scoort ver boven het wereldgemiddelde. Daar mogen wij blij om zijn. En er is nog meer reden tot vreugde. Onze slechte lezers doen het veel beter dan de slechte lezers in de andere landen. Dat is goed nieuws, want voor onze economie is het veel nuttiger dat het basisniveau redelijk is dan dat onze beste 10% allemaal excellente begrijpend lezers zijn.
Er zijn nog twee redenen om voorzichtig te zijn met het luiden van de noodklok. De alarmistische geluiden komen van deskundigen die niet doorhebben dat het lezen van lange, ingewikkelde teksten elk jaar minder belangrijk wordt voor het maatschappelijk functioneren. We lezen wel, maar vooral teksten van 160 tekens. Complexe zaken krijgen we liever uitgelegd op een persconferentie of in een filmpje op internet.
En verder: weten we wel zo zeker dat de universitaire pabo, die in Finland zo succesvol is, ook bij ons werkt? De kans is groot dat de enige die van de overheidsinspanning profiteren de universiteiten zijn. Nee, er is geen enkele reden om bij het leren lezen van de ingeslagen weg af te wijken.
Wat vindt u ervan? Moeten leerkrachten op de basisschool universitair geschoold zijn?
Geef voor 19 maart uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Leerkrachten op de basisschool moeten universitair geschoold zijn’ of ‘Leerkrachten op de basisschool hoeven niet universitair geschoold te zijn’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.