Lezer
Samenstelling: Redactie Onze Taal
Wie zijn de andere lezers van Onze Taal? Maandelijks portretteren we er een.
Foto: Bieke Coens
Naam Franky Bruneel.
Woonplaats Brugge.
Geboren 18 augustus 1967.
Beroep Persverantwoordelijke en webmaster Belgische Marine.
Partner, kinderen Gehuwd met Bieke, twee kinderen: Wesley (14) en Sofie (11 maanden).
Opleiding Hogere technische opleiding en heel wat zelfstudie.
Hobby's/vrije tijd Hoofdredacteur bluestijdschrift Back to the Roots en recreatief badminton.
Onze Taal-lid sinds 1 januari 2003.
Waarom werd u lid? Vanuit mijn interesse voor de Nederlandse taal en vooral de evolutie ervan.
Andere tijdschriften Karrenvrachten vakliteratuur over blues en verwante muziekstijlen.
Krant De Morgen en De Standaard.
Televisieprogramma Hooguit de nieuwsuitzendingen en sporadisch een informatief programma. Tijd voor fictie is er vrijwel niet.
Radioprogramma Closing Time Blues (Radio 1).
Boek Ik vind het Handboek stijl van Peter Burger en Jaap de Jong na al die jaren nog steeds hét standaardwerk! Dit is verplicht krachtvoer voor wie zijn of haar taalgevoel met een blijvend effect wil aanscherpen.
Website Backtotheroots.be.
Wat leest u het eerst in Onze Taal? ‘Ruggespraak’, ‘Vraag en antwoord’, ‘Taalergernissen’ en het overzicht van nieuwe boeken.
Wat zelden? ‘Iktionaire’.
Welke taalonderwerpen boeien u het meest? Alles wat bijdraagt tot een vlotte, heldere schrijfstijl, aangepast aan het doelpubliek.
Welke niet zo? Geschiedkundige studies over taal.
Favoriete Onze Taal-artikel Alle artikelen die bij de lezer een eigen mening losweken, waarover hij of zij graag met andere taalfans in debat wil. Een voorbeeld: ‘Ontspannen over d en t. Hoe zwaar wegen spelfouten nog?’ uit december 2010.
Aantrekkelijkste taaltrend Het eeuwige pleidooi voor ontwikkeling van creativiteit binnen de grenzen van een correcte standaardtaal.
Ergerlijkste taaltrend Passieve zinsconstructies en verkeerd spatiegebruik door de iets rijpere generatie en de verregaande verloedering van de standaardtaal bij de jeugd.
Welke taalfout maakt u stiekem bewust tóch? Na afloop van een partijtje badminton grap ik weleens ‘We zijn verliesd’ of ‘We zijn gewind.’ Dat is dan bewust, maar niet stiekem.
Verbetert u iemands taalgebruik weleens? Jawel, veelvuldig zelfs. Zowel beroepshalve als in mijn hobby corrigeer ik dagelijks teksten die andere mensen hebben geschreven.
Als u de baas was over de taal, wat zou u dan het eerst doen? Een middel zoeken om Belgen én Nederlanders ervan te overtuigen dat ze elkaar beter zouden begrijpen door Vlaams en Hollands overboord te kieperen en te vervangen door Nederlands.
Beste taalgebruiker Taaljournalist Ludo Permentier.
Lelijkste woord Oubollige woorden als hetgeen en nietszeggende uitdrukkingen als ik heb zoiets van ...
Mooiste woord Boerenverstand.