namen als de Amstelstad (Amsterdam), de Hofstad (Den Haag) en de Kaasstad (Alkmaar). Die geven als het ware een ultrabeknopte omschrijving van de plaats (ligt aan de Amstel, biedt huisvesting aan het Hof, is beroemd vanwege zijn kaas, enzovoort). Kent de straattaal dit soort bijnamen óók? Nauwelijks. Een van de weinige voorbeelden is Mocrostad, voor de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar veel Marokkanen (‘Mocro's’) wonen. Maar bloemrijk of plechtig kun je deze bijnaam niet noemen.
Een ander type bijnamen dat we óók allang kenden voordat de straattaal ontstond, zijn scheldnamen - denk aan het aloude Rotjeknor (Rotterdam). Ook de straattaal kent dit soort namen. Zo zijn er twee bijnamen die eindigen op locos (het Papiamentse woord loco betekent ‘gek’): Z-locos is Zaandam, Emmelocos is Emmeloord. Oorspronkelijk zullen zulke scheldnamen wel bedacht zijn door de buitenwereld, maar tegenwoordig zijn het geuzennamen die men zelf óók gebruikt. Een Zaandamse hiphopgroep heet Z-Locos.
Het is in de straattaal niet allemaal originaliteit wat de klok slaat. Veel namen volgen een al bestaand stramien. Dat bleek al bij de reeksgewijze vervanging van broek door Bronx. Populair zijn ook bijnamen waarbij de eerste letter van de ‘gewone’ naam wordt gevolgd door het woord city of town. Dus bijvoorbeeld D-City voor Dordrecht, H-City voor Heerenveen en M-Town voor Maastricht. Een handige methode als de eigen creativiteit het even laat afweten, maar ook wel bezwaarlijk, want er zijn meestal andere plaatsen met dezelfde beginletter. Zo kan Z-City op Zoetermeer slaan, maar ook op Zwolle. Dat dit problemen kan geven, blijkt uit een niet al te vriendelijk gestelde raptekst die te vinden is in het Straattaalwoordenboek. Die luidt:
Fuck Zoetermeer, Z-City is Zwolle!
Kom niet met ons praten, want we zullen je klaren,
je opjagen als de hond die bent.
Vermoorden iedereen wie je kent.
Tja, als ik een Zoetermeerse rapper was, zou ik toch maar altijd Zoetermeer als mijn woonplaats vermelden. Anders zou ik voor mijn leven moeten vrezen wanneer ik in aanraking mocht komen met lieden - niet alleen uit Zwolle, maar ook uit Zaltbommel, Zoutelande, Zuidwolde, Zaamslag en al die andere plaatsen die met een Z beginnen en - wie weet - óók Z-City heten.