■ Ogen Dicht
Nog weer een andere aanduiding voor ‘weg’ was caminus. Het is verwant met het Franse chemin, maar leeft ook voort in de Rue du Kiem, die vanuit het Waalse stadje Aarlen door Luxemburg naar het Duitse Trier loopt en onder andere als straatnaam voorkomt in de stad Luxemburg. Aan Rue du Kiem is goed te zien dat na verloop van tijd niemand meer snapte wat dat kiem nu eigenlijk was, want de naam is dubbelop. En dat geldt ook voor de straatnaam Kiemwee (‘Kiemweg’), de Duitse dialectversie van deze naam.
De Oude Heerweg bij Hakendover (B.): dat heer (oftewel heir) verwijst naar het Romeinse leger.
Foto: Google Earth
Aan een Romeinse weg herinnert ook de naam van de Fosse Way, die in Engeland van Exeter naar Lincoln liep en (hier en daar) nog loopt. Ook dat was een Romeinse weg. Fosse Way is een officiële straatnaam in datzelfde stadje Stratford-upon-Avon. Hij bevat het licht verbasterde Latijnse woord fossa, voor een verdedigingssloot die langs de weg liep, of - de deskundigen zijn het er niet over eens - voor een sloot die door de Romeinen dichtgegooid is en in een weg veranderd werd.
Romeinse wegen werden in oorsprong vooral gebouwd om troepen langs te vervoeren. En aan die oude functie herinneren namen die het verouderde woord heer of (in oude spelling) heir voor ‘leger’ bevatten. Zo'n naam prikkelt de fantasie. En als je, staande op de kaarsrechte Oude Heerweg nabij het Vlaamse plaatsje Hakendover je ogen even een beetje dichtknijpt, zie je er Romeinse legioenen passeren.