Gratis online woordenboeken
De traditionele woordenboeken hebben het niet makkelijk. Overal op internet zijn gratis alternatieven te vinden, die in sommige gevallen heel nuttig zijn.
Ten eerste zijn er de zogenoemde wiki's. Dit zijn woordenboeken die geheel door particulieren worden samengesteld. Iedereen die dat wil, kan er een bijdrage aan leveren. Een zeer succesvol voorbeeld hiervan is de Urban Dictionary, een woordenboek dat vooral Amerikaans-Engelse straat- en jongerentaal documenteert. De site bestaat sinds 1999, en bevat momenteel maar liefst 6.648.235 definities. In Nederland heeft woordenboekuitgever Het Spectrum geprobeerd iets vergelijkbaars op te zetten, onder de naam Drop je lyrics, maar dat is geen succes geworden.
De Wiktionary van Wikipedia lijkt meer op een echt woordenboek. Hierin staat informatie over onder meer betekenis, uitspraak en woordafbreking. Een voordeel van de Wiktionary is dat de Nederlandse woordenlijsten gekoppeld zijn met die uit andere talen, zodat het ook meteen als vertaalwoordenboek te gebruiken is.
Naast de wikiwoordenboeken zijn er op internet sites als Answers.com, Wordnik.com en (voor het Nederlands) Encyclo.nl. Deze sites harken na een zoekopdracht allerlei informatie bij elkaar die op internet beschikbaar is, en presenteren die op één overzichtspagina. Wordnik, bijvoorbeeld, geeft betekenissen, uitspraak, citaten, etymologie, synoniemen en nadere verwante woorden, tweets, afbeeldingen én de woordwaarde die het woord heeft bij het scrabbelen.