■ Top gear
De voorzitter van Frijsteat Folgeren, die de uitdrukking dus gebruikte terwijl hij het gerucht gerust had kunnen ontkennen, hoefde kennelijk niet zo nodig zijn onschuld te bewijzen. Anders gezegd: blijkbaar was hij bereid de suggestie van schuld te wekken om op die manier het mysterie in stand te houden. En daarmee hebben we direct een van de redenen te pakken om de uitdrukking in kwestie te gebruiken: mystificatie. Zo ook in Top Gear, het populaire BBC-programma waarin auto's worden getest door een vaste maar anonieme coureur, bijgenaamd The Stig. Het programma dankt zijn beroemdheid vooral aan die mysterieuze bestuurder, wiens naam in geen geval bekend mag worden. In 2010 liep het mis: in zijn autobiografie onthulde Ben Collins dat hij The Stig was. De BBC ‘bevestigde noch ontkende’. Dat dit neerkwam op een bevestiging blijkt mede uit het vervolg van de geschiedenis: de omroep spande een proces aan tegen de coureur. Niet alleen verloor de BBC die rechtszaak, ook verdween de spanning toen het raadselachtige personage echt een gezicht kreeg.
De behoefte om een mysterie in stand te houden moet ook gespeeld hebben in het mediarelletje rond ‘Mr. Lordi’, de zanger (en oprichter) van de Finse band Lordi, die in 2006 het Eurovisiesongfestival won. Deze heavymetalband werd bekend doordat de leden lugubere maskers dragen, en door hun griezelige outfit. In 2006 had een Fins blad een foto gepubliceerd waarop de zanger ‘in burger’ te zien was: het bleek te gaan om Tomi Putaansuu. De zanger wilde dit ‘bevestigen noch ontkennen’, maar moest wél even kwijt dat hij de actie van de fotograaf zag als een ‘een poging om het “monsterimago” te vernietigen waaraan hij tien jaar gewerkt had’.
Vaak ook wordt de uitdrukking gebruikt uit diplomatieke overwegingen. Je wilt niet het achterste van je tong laten zien om betrokkenen te vriend te houden, of je wilt andere mensen eerst inlichten voordat je een bepaald gerucht bevestigt. Neem nu de hoofdredacteur van het AD. Toen hem in 2011 gevraagd werd of zijn krant inderdaad zou gaan verhuizen naar een andere plek in Rotterdam, kon hij het bericht ‘bevestigen noch ontkennen’ (iets waaraan hij ongelukkigerwijs toevoegde: ‘Ik ga morgen eerst de redactie informeren’, wat de indruk versterkte dat het gerucht klopte, en dat bleek uiteindelijk ook het geval te zijn).
Een van de redenen om de uitdrukking te gebruiken: mystificatie.