Toen in... juni 2006
Zalig
Redactie Onze Taal
Op 28 juni 2006 werd het woord zalig door de KRO uitgeroepen tot mooiste katholieke woord van het Nederlands. Het was de tijd dat de mooistewoordenhype zo'n beetje op zijn hoogtepunt was - hoewel sommigen mopperden over een dieptepunt.
Vanuit het niets waren er in 2004 opeens vier organisaties die onafhankelijk van elkaar het mooiste woord van het Nederlands wilden eren. De woorden die zij kozen: tweemaal liefde, eenmaal vrijen, eenmaal desalniettemin. Die uitslagen lieten al meteen zien dat er niet zoiets bestond als hét mooiste woord. Er waren twee stromingen te zien: een die vooral lette op vorm (desalniettemin) en een die koos voor inhoud (liefde).
Maar de discussies over de aard van het mooiste woord kwamen pas echt op stoom in de periode erna. In Zeeland bijvoorbeeld ontstond gemor omdat een vakjury de gedoodverfde winnaar negeerde en dus niet de geliefde bastaardvloek hosternokke (‘allemachtig’) koos als hét woord van het Zeeuws, maar platte zeuge (‘borstel’, ‘pissebed’). En het dialectwoord dat de lezers van De Gelderlander het mooiste van hun provincie vonden (huulbessem: ‘huilbezem’, oftewel ‘stofzuiger’), bleek volgens een deskundige helemaal geen dialectwoord te zijn maar een ‘woord dat juist vaak gebruikt wordt om dialect belachelijk te maken’.
En natuurlijk werd het intussen ook wel heel erg veel, al die mooie woorden. Het bericht dat er zelfs een mooiste woord ter wereld was gekozen - het Turkse yakamoz (‘weerspiegeld maanlicht’) deed iemand op internet verzuchten: ‘Je wordt onderhand gek van al die uiterstenlijstjes die door allerlei verkiezinkjes tot stand zijn gekomen.’
Daarna verloren de woordenverkiezingen behoorlijk aan populariteit. Maar er kwam wel iets voor in de plaats - zij het alleen maar in december: de verkiezingen van allerhande ‘woorden van het jaar’.