2. Zoeken naar een taaladvies
Stel, je vraagt je af hoe het ook alweer zit met het verschil tussen hun en hen. Wanneer gebruik je het een en wanneer het ander? Dan kun je bij Google gewoon intikken: [ hun hen ] (die vierkante haken hoef je niet in te tikken; die geven hier slechts het begin en het eind van een zoekopdracht aan, ook in de tekst hieronder). Maar zoeken met alleen die twee woorden geeft ruim 81 miljoen resultaten. Dat komt doordat er ook pagina's tussen staan waarop die twee woorden gewoon in het wild voorkomen. Wat je eigenlijk wilt weten is: wat zeggen gezaghebbende instanties over dit onderscheid?
Er zijn allerlei sites voor taaladviezen. Die zijn telkens op verschillende manieren te doorzoeken. Zo kun je de taaladviezen van het Genootschap Onze Taal (www.onzetaal.nl/taaladvies) alfabetisch en thematisch doorzoeken. Op andere websites zijn de zoekmogelijkheden weer anders. Het is wat lastig om je steeds opnieuw te moeten verdiepen in die verschillende zoekmogelijkheden. Maar dat kun je voorkomen. Wil je weten wat Onze Taal schrijft over hen versus hun? Tik dan in in Google:
Door ‘site:onzetaal.nl’ aan de zoekopdracht toe te voegen, beperk je het aantal resultaten tot 306. Het bovenste resultaat: een heldere tekst van de Taaladviesdienst van Onze Taal over het gebruik van hen en hun.
Wil je vervolgens nalezen wat Taaladvies.net (http://taaladvies.net), een website van de Nederlandse Taalunie, over deze kwestie adviseert, dan wordt de zoekopdracht:
Kortom: door het commando ‘site:’ met daarachter een domeinnaam voor de zoekopdracht te zetten (of erachter) beperk je de zoekopdracht tot één bepaalde website.
Nog belangrijker: vaak kun je door ‘site:’ aan een zoekopdracht toe te voegen veel meer op die website vinden dan wanneer je het zoekvenster gebruikt van de site zelf. Google zet alle woorden op een website in een zogeheten index; veel websites doen dat zelf ook, maar de index van Google is beter en slimmer, want zoeken is hun kerntaak en ze steken er heel veel geld in.
Neem bijvoorbeeld de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (de DBNL, op www.dbnl.org). Deze website bevat een rijke en kwalitatief hoogstaande collectie bronnen over de Nederlandse taal en letteren, maar de zoekmogelijkheden ervan laten veel te wensen over. Bijna altijd verdient het de voorkeur om de DBNL te doorzoeken via Google, dus met ‘site:dbnl.org’ en het zoekwoord.